x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Coada-calului

de Gina Matei    |    31 Aug 2010   •   00:00
Coada-calului
Sursa foto: /THINKSTOCK

Coada-calului are efect remineralizant. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, asociază coada-calului cu tratamentul anemiilor. Totuşi, în opinia specialistului nostru, principala calitate a acestei plante este de a fi un excelent diuretic. În plus, prezintă avantajul că, deşi elimină surplusul de lichide, totuşi nu alungă şi calciul din organism.

Ce afecţiuni tratează:
- boli de rinichi
- boli cardiace însoţite de edeme
- afecţiuni respiratorii cu tuse frecventă
- gută
- afecţiuni hepatice
- osteoporoză
Retenţie de apă
Dacă organismul reţine apa, specialistul nostru vă sugerează administrarea decoctului de coada-calului, două-trei căni pe zi. Tot în acest scop, preparaţi un ceai din coada-calului, fructe de ienupăr şi flori de soc. Se vor bea două-trei căni cu ceai zilnic.
Uz extern
Băile cu coada-calului sunt eficiente în tratarea infecţiilor vaginale. Se vor face băi calde spre fierbinţi. Se prepară un decoct dintr-o lingură cu plantă la un litru de apă. Decoctul se adaugă în cadă. Dacă suferiţi din cauza transpiraţiei abundente a picioarelor, medicul Cristina Bălănescu are un remediu natural: faceţi seara băi fierbinţi de picioare cu decoct de coada-calului. Rezultatele se vor vedea în timp, spune specialistul nostru.
Şi în cazul unor contuzii, coada-calului sub formă de cataplasmă ţinută două-trei ore pe locul afectat dă rezultate foarte bune.

CONŢINE:
- acid silicilic
- saponine
- flavonoide
- săruri de potasiu
- ulei volatil
- vitamina C
- magneziu

PĂR
Pentru redarea strălucirii părului şi pentru a calma iritaţiile pielii capului, specialistul nostru recomandă infuzia din coada-calului. Cu această infuzie se limpezeşte părul şi se lasă să se usuce de la sine. Tot infuzia este cea care vă scapă de nedorita mătreaţă.

CONTRAINDICAŢIE
Administrarea plantei mai mult de două săptămâni nu este recomandată copiilor din cauza unor elemente din compoziţie.

×
Subiecte în articol: terapii complementare