x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare COMERŢ - Bio la Drogheria

COMERŢ - Bio la Drogheria

de Florina Zainescu    |    23 Sep 2008   •   00:00
COMERŢ - Bio la Drogheria

În peisajul bucureştean a apărut încă un magazin care are în ofertă produse de îngrijire personală organice şi naturale: Drogheria.



În peisajul bucureştean a apărut încă un magazin care are în ofertă produse de îngrijire personală organice şi naturale: Drogheria.

Pe rafturile magazinului situat pe Calea Dorobanţi nr. 111-135 se găseşte o varietate de săpunuri – unele naturale, altele certificate organic – produse de firma israeliană Ashima. Acestea sunt fabricate manual şi te atrag nu numai prin aspect şi colorit, dar mai ales prin mirosul încântător: de citrice, de lavandă, de alge marine şi câte şi mai câte. În plus, nu conţin chimicale de sinteză periculoase, care pot provoca iritaţii şi alergii. În gama de produse Ashima sunt şi câteva creme de faţă organice pe bază de unt de Shea, ser de faţă, demachiant, măşti. La Drogheria se găsesc şi produse certificate eco Essential Care – creme de faţă, de ochi sau loţiuni de întreţinere a pielii. Plus o gamă de produse bio – Organic Blue – destinată domnilor. De asemenea, din ofertă nu lipsesc pasta de dinţi fără chimicale – atât varianta pentru copii, cât şi pentru adulţi –, şampoane şi balsamuri bio pentru toate tipurile de păr (produse de englezii de la Urtekram), produsele eco pentru bebeluşi şi o varietate de alte cosmeticale naturale. Tot la categoria îngrijire bio, doamnele vor găsi aici produse din bumbac bio pentru îngrijirea intimă. Pentru că este vorba totuşi de o drogherie, în magazin se găsesc şi diverse ceaiuri ecologice. Şi suplimente alimentare şi OTC-uri, dar la acest capitol se găsesc doar produse convenţionale deocamdată. Cei interesaţi pot cumpăra de aici şi apă potabilă purificată cu conţinut diminuat de deuteriu.

Alte magazine

Cei care vor să cumpere produse de îngrijire corporală fără chimicale au la dispoziţie magazinele specializate
Natural Paris din Calea Griviţei numărul 33 şi din Iris Shopping Center – lângă Auchan Titan –, la parter. Cosmetice bio se găsesc şi la magazinele Beautik din Bucureşti şi din ţară. O gamă variată de cosmetice şi produse de machiaj şi întreţinere certificate ecologic poate fi achiziţionată şi online de la magazinul virtual www.rangali.ro. Creme de faţă şi de corp, săpunuri, geluri de duş sau de masaj bio şi naturale se găsesc şi la magazinele Leacul şi Pukka Food din Bucureşti, Bio Markt din Timişoara şi online, la www.bodyalchemist.ro. De asemenea, produse de îngrijire corporală bio se găsesc şi în reţeaua Plafar şi au început să apară şi în unele farmacii.

Periculoase

Printre ingredientele produselor de îngrijire corporală convenţionale se numără o grămadă de chimicale, unele foarte toxice. De exemplu, parabenul. Acesta favorizează apariţia unor reacţii alergice şi, acumulat în ţesuturi, poate cauza cancer. Imidazolidinyl urea şi diazolidinyl urea sunt alte ingrediente periculoase: Academia Americană de Dermatologie le consideră principala cauză ce determină apariţia dermatitei. De asemenea, uleiul mineral şi derivatele sale (parafina) blochează porii şi inhibă funcţiile naturale ale pielii. Sodium lauryl sulphate (SLS) provoacă iritaţii ale ochilor sau pielii, căderea părului şi alte reacţii alergice, iar propylene glycol-ul şi stearalkonium chloride au fost legate de apariţia unui număr mare de alergii şi reacţii toxice. Iar parfumurile şi coloranţii sintetici pot provoca alergii.

Piaţa mondială

Piaţa produselor naturale de îngrijire personală naturale şi organice are un ritm de creştere fantastic la nivel mondial: 20%-40%. Un studiu recent al firmei britanice Organic Monitor estimează că produsele cosmetice naturale şi organice vor ajunge la o cotă de 10% din piaţa totală până în 2010. Organic Monitor evaluează la 1,1 miliarde de euro volumul acestei pieţe în Europa. Iar la nivel mondial vânzările de cosmetice şi produse de îngrijire personală 100% naturale şi eco sunt estimate la aproximativ cinci miliarde de euro. Germania conduce în clasamentele europene de profil. Producătorii nemţi – printre care se numără şi liderii pieţei mondiale – au înregistrat vânzări de circa 650 milioane de euro în 2006. Însă piaţa nord-americană este mult mai mare: circa 3,5 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: produse naturale bio îngrijire