x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare "Condimentul naţiunilor“ - darul naturii care protejează de cancer şi de demenţă

"Condimentul naţiunilor“ - darul naturii care protejează de cancer şi de demenţă

24 Sep 2018   •   23:30
"Condimentul naţiunilor“ - darul naturii care protejează de cancer şi de demenţă

Apreciat pentru gustul dulce-acrişor pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii, muştarul este unul dintre condimentele folosite în întreaga lume, motiv pentru care şi-a şi câştigat titlul de “condimentul naţiunilor “.

Originar din Egiptul Antic, muştarul era folosit în antichitate ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.

Pe lângă proprietăţile sale curative apreciate din cele mai vechi timpuri, se consideră că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.

Specialiştii au scos la iveală faptul că acest condiment, fie că este consumat sub formă de seminţe, fie ca pastă, este un bun aliat împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.

Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale (potasiu, magneziu, proteine şi calciu), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină), care fac din acest condiment un medicament veritabil.

Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.

Şi inima se află printre “beneficiari”. S-a dovedit că muştarul reduce riscul apariţiei unui eveniment cardiovascular. În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.

În plus, cercetările au scos la iveală faptul că muştarul, graţie unei substanţe pe care o conţine, contribuie la starea de bine, aducând chiar şi un strop de fericire. “Triptofanul, un aminoacid esenţial, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabilă de starea de bine a organismului) se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar”, afirmă specialiştii în domeniu.

Iată cum poți folosi muștarul pentru tratarea mai multor boli

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

×