x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Creme naturale pentru buze uscate

Creme naturale pentru buze uscate

de Oana Antonescu    |    30 Sep 2008   •   00:00

De la soarele puternic al verii am trecut subit la frig şi vânt, iar buzele, care nu au glande sebacee şi sunt mai uscate decât restul tenului, au cel mai mult de suferit de pe urma acestor schimbări meteorologice.



De la soarele puternic al verii am trecut subit la frig şi vânt, iar buzele, care nu au glande sebacee şi sunt mai uscate decât restul tenului, au cel mai mult de suferit de pe urma acestor schimbări meteorologice. Există o multitudine de remedii naturiste pentru buzele uscate şi crăpate, însă cel mai eficient dintre toate este sucul natural de aloe, obţinut prin stoarcerea unei frunze de aloe vera, ne asigură dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. "Această plantă este recomandată pentru orice problemă a pielii, fiindcă în compoziţia ei intră minerale şi vitamine ce se absorb foarte bine, hrănind celulele ţesutului cutanat", precizează dr Cristina Bălănescu. Planta trebuie să aibă cel puţin trei ani pentru ca beneficiile terapeutice să fie maxime. Cu sucul de aloe se ung buzele seara şi dimineaţa, până când îşi recapătă catifelarea. Dacă nu aveţi o plantă de aloe vera, puteţi folosi sucurile existente în comerţ. Uleiul de aloe suplimentează proprietăţile hidratante ale sucului prin consistenţa sa grasă, menţinând hidratarea pentru mai mult timp. Puteţi prepara uleiul în casă: se rupe o frunză de aloe (nu se foloseşte cuţitul sau alte obiecte metalice), se zdrobeşte cu o lingură de lemn, se introduce apoi într-un borcan şi se toarnă deasupra ulei de măsline presat la rece, în aşa fel încât să acopere frunza zdrobită. Se lasă la macerat 8-10 zile, iar uleiul astfel obţinut se poate folosi atât pentru buze, cât şi pentru faţă, mâini sau picioare.

Creme şi uleiuri

Câteva picături de ulei de aloe se pot adăuga şi într-o cremă simplă de vaselină, fără parfum, ce se găseşte la magazinele cu profil naturist sau în farmacii. "Folosim în acest fel atât proprietăţile vaselinei, cât şi efectele benefice ale plantei", spune specialistul nostru. La 30 de grame de cremă se folosesc 20-30 ml de ulei, care se adaugă treptat, până când se omogenizează.

Crema de vaselină poate fi amestecată şi cu alte uleiuri, precum cel de gălbenele, de morcov, sunătoare sau muşeţel. Atenţie! Uleiul de sunătoare nu se foloseşte vara, ci doar toamna şi iarna, fiindcă atrage razele solare şi îngălbeneşte uşor buzele. Uleiul de muşeţel şi cel de gălbenele au proprietăţi cicatrizante şi tratează crăpăturile dureroase ale buzelor. Pentru rănile care apar în sezonul rece la comisura buzelor putem folosi în crema de vaselină uleiul de cimbru, de lavandă sau de ienupăr, toate cu efect dezinfectant, cicatrizant şi calmant.

CĂTINĂ. Când tratamentele locale se dovedesc ineficiente, se pot administra intern produse care să suplinească lipsa vitaminelor A şi E, principala cauză a buzelor uscate şi crăpate. Fructele de cătină conţin din belşug aceste vitamine, spune dr Cristina Bălănescu. Ele se pot administra sub formă de infuzie (o cană pe zi), ulei (trei picături de trei ori pe zi), sirop (două linguri pe zi) sau tinctură (25 de picături de două ori pe zi).

×
Subiecte în articol: aloe terapii complementare