x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum punem balonările pe ace

Cum punem balonările pe ace

de Georgeta Licsandru    |    29 Iul 2008   •   00:00

Durerile abdominale, balonările, digestia greoaie, diareile sînt la ordinea zilei în timpul verii. Nu vă place să înghiţiţi medicamente antispastice, pansamente gastrice sau antidiareice? Apelaţi la acupunctură, ne sfătuieşte dr Alice Popescu.

Durerile abdominale, balonările, digestia greoaie, diareile sînt la ordinea zilei în timpul verii. Nu vă place să înghiţiţi medicamente antispastice, pansamente gastrice sau antidiareice? Apelaţi la acupunctură, ne sfătuieşte dr Alice Popescu. Cu o singură condiţie: să nu vă fie teamă de ace! Acupunctura ameliorează durerile de stomac şi nu are efecte secundare. Tulburările digestive apar ca urmare a abuzurilor alimentare pe care mulţi dintre noi le fac în concediu, ca urmare a consumului de alimente greu digerabile, grase, picante, mezeluri, maioneze sau fructe nespălate.

 

Serii de cîte zece şedinţe

"Dacă pacientul se prezintă la noi imediat ce au apărut durerile abdominale, balonările, constipaţia sînt suficiente trei-patru şedinţe de acupunctură pentru ca problemele să dispară. Totuşi, noi îi sfătuim pe pacienţi să urmeze o serie de zece şedinţe de acupunctură pentru consolidarea rezultatelor. La tineri, rezultatele se văd mai repede decît la vîrstnici. Prin acupunctură tratăm chiar şi diareile uşoare de vară. Atenţie! Dacă diareea este însoţită de deshidratare severă, acupunctura nu poate interveni", arată dr Alice Popescu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în acupunctură, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă. În timpul şedinţelor de acupunctură se acţionează asupra punctelor corespunzătoare organelor în suferinţă şi asupra punctelor care reduc simptomele. O şedinţă de acupunctură constă în aplicarea a 15-20 de ace în diferite zone ale corpului.

 

Boli cronice

Specialistul nostru spune că acupunctura poate interveni şi în probleme digestive mai grave: gastrite, durerile din ulcer, refluxul gastroesofagian, tulburările digestive asociate hepatitelor cronice. În aceste cazuri însă, acupunctura se asociază neapărat cu tratamentul medicamentos şi cu regimul alimentar. Acupunctura nu face decît să amelioreze simptomele acestor boli. "În aceste situaţii, şedinţele de acupunctură trebuie repetate periodic, pentru că simptomele pot reapărea. În bolile cronice, acupunctura este un tratament de întreţinere. Astfel, se fac două-trei serii de cîte zece şedinţe de acupunctură pe an", precizează dr Alice Popescu.

Pe lîngă rezolvarea tulburărilor digestive, acupunctura ne ajută să trecem mai uşor şi peste zilele cu temperaturi ridicate. Şedinţele de acupunctură favorizează reglarea temperaturii corpului în această perioadă.

×
Subiecte în articol: acupunctura