x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum să revii în formă după mesele de Paşti

Cum să revii în formă după mesele de Paşti

de Carmen Plesa    |    20 Apr 2011   •   20:56

Alimente magice: fructele, salata verde, carnea slabă de peşte şi pui, orezul brun, feniculul, iaurtul probiotic.

Cozonac, ouă, fripturi de miel, iepuraşi de ciocolată – mesele de Paşti pun la grea încercare sistemul digestiv şi silueta. Nutriţioniştii italieni con­­sultaţi de revista Libero vă sfătuiesc să nu vă îngrijoraţi şi să gustaţi din tot ceea ce vă place, încercând să nu exageraţi cu cantităţile consu­ma­te.

În fond, Paştile constituie o sărbătoare şi ar fi păcat să nu vă bucu­ra­ţi de ea şi din punct de vedere gastronomic. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să vă planificaţi din timp modul în care veţi lupta după festin cu eventualele "dezastre" provocate asupra siluetei. În prima zi de după sărbători va trebui să ascundeţi cozonacul şi să daţi o pauză mielului, axându-vă, în schimb, pe fructe proaspete, ceaiuri şi cafea neîndulcite, pentru a da un impuls metabolismului.

Alegeţi fructe de sezon, evitaţi perele, prunele, bananele şi compoturile. După acest început în forţă, care vă va ajuta să vă simţiţi mai uşori, e timpul pentru o săptămână de detoxificare. Nu încercaţi să vă forţaţi corpul la mai mult de o zi, maximum două de fructe şi ceaiuri, pentru că organismul şi sistemul nervos vor avea de suferit.

Pentru săptămâna de detoxificare înar­maţi-vă cu ceea ce nutriţioniştii ita­lieni numesc "alimente magice": orez brun, iaurt probiotic, salată ver­de, fenicul, carne slabă de peşte şi pui. Asiguraţi-vă că micul dejun va fi compus din cafea sau ceai, lapte semidegresat şi cereale integrale, eventual doi-trei biscuiţi din fibre integrale.

Pentru gustări alegeţi câte un fruct sau un iaurt. La prânz încercaţi supă de legume, iar la felul doi ,o porţie de carne slabă cu salată verde. Evitaţi să consumaţi mai mult de 70 de gra­me de carbohidraţi la masa de prânz şi nu puneţi mai mult de două linguri cu ulei în salată. Pentru seară alegeţi la masă combinaţii cu peşte, orez brun şi fenicul (ajută mult digestia şi pre­vine balonările). Evident, va trebui să uitaţi cel puţin o săptămână de cozonaci, bomboane şi cărnuri grele.

×