x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cura de lăptişor de matcă

Cura de lăptişor de matcă

de Gina Matei    |    25 Noi 2008   •   00:00

Conţinutul bogat în magneziu, calciu, combinaţiile  valoroase de fier, zinc, mangan, vitaminele B6, C şi D recomandă lăptişorul de matcă ca tratament blând, dar  eficient în cazul multor tulburări psihice: nevroze, depresii, anxietate.



"Datorită acestei compoziţii valoroase, lăptişorul de matcă are un puternic efect energizant reuşind să contribuie la reechilibrarea energetică a persoanelor obosite, stresate".  

Bun la orice vârstă

Nu este recomandat să se administreze copiilor sub 12 ani, pentru că poate provoca dereglări hormonale, mai ales la fetiţe", arată dr Cristina Bălănescu, medic fizioterapeut la cabinetul ClarMed. Cantitatea de lăptişor de matcă administrată este diferită în funcţie de vârstă. Lăptişorul de matcă vă fi luat dimineaţa între orele 7:00 şi 10:00.

Cantitatea de administrare este diferită la adolescenţi şi adulţi. Corespunde însă momentul zilei, când se poate face aceasta: dimineaţa, între orele 7:00 şi 10:00, în funcţie de ora de trezire a fiecăruia.

La fete este recomandat zilnic: fie un drajeu, fie o capsulă, fie 10-12 picături, fie 5-6 granule. În cazul în care lăptişorul de matcă este combinat cu miere de albine se ia doar o singură linguriţă din acest amestec.  

La băieţii cu vârste între 10 şi 16 ani, dozele specificate mai sus se reduc la jumătate. După vârsta de 16 ani, fetelor şi băieţilor li se vor administra doze egale de lăptişor de matcă. Pentru adulţi, doza este dublă, putând fi administrată de două ori pe zi: prima dimineaţa, iar cea de-a doua înainte de masa de prânz. Nu recomand să se ia după-amiaza, pentru că apare un efect nedorit, respectiv insomnia, iar pacienţii cu probleme psihice au nevoie de somn", precizează dr Cristina Bălănescu.

Laptişorul de matcă  este recomandat şi persoanelor vârstnice, cu atât mai mult, cu cât bătrânii, mai ales cei care trăiesc singuri, sunt predispuşi la depresie. Acest fenomen este numit "depresia vârstnicului", determinată de sentimentul de singurătate, de izolare, de abandonare. Dr Cristina Bălănescu consideră că depresiile se accentuează în perioada de toamnă-iarnă, când ziua este mai scurtă, iar noaptea mai lungă, vârstnicii având oricum probleme cu somnul. "Eu recomand persoanelor vârstice să facă o cură de 5-10 zile pe lună, începând cu sfârşitul lui octombrie. Vor putea astfel să suporte mai uşor singurătatea".

Specialistul nostru spune că, luat dimineaţa, lăptişorul de matcă este o sursă de energie. În a doua parte a zilei cantitatea de energie scade, totuşi nu se recomandă ca pacientul să apeleze la o nouă doză de lăptişor de matcă.

Lăptişorul de matcă este şi mai eficient dacă este asociat cu miere de albine.

Episoade depresive mai rare

De regulă, cura de lăptişor de matcă debutează la sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie. Pe parcursul lunilor decembrie, ianuarie şi februarie, cura este întreruptă, iar în martie, cel târziu aprilie, aceasta se reia. Sunt alese exact perioadele când pacienţii sunt predispuşi la stări depresive profunde. Iar cura de lăptişor de matcă are rolul de a reduce numărul acestor episoade depresive.

MAGAZINE NATURISTE.
Tratamentul cu lăptişor de matcă nu este costisitor. Poate fi cumpărat din farmacii, magazine naturiste şi chiar de la micii producători. Însă, pentru o siguranţă mai mare, medicii recomandă să cumpărăm lăptişor de matcă din magazinele de profil autorizate. Dr Cristina Bălănescu atrage atenţia că şi în cazul lăptişorului de matcă avem nevoie de o recomandare din partea medicului. În acest sens, dr Bălănescu spune că, înainte de a lua lăptişor de matcă, să consultăm medicul.  

×
Subiecte în articol: matca terapii complementare lăptişor