x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De ce este bine să bem ceai de Hibiscus

0
20 Sep 2016 - 09:49
De ce este bine să bem ceai de Hibiscus

Floarea de Hibiscus este o plantă care face parte din familia Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao şi bumbacul. Numele generic este derivat din greacă şi înseamnă "nalbă mare". Există peste 200 de specii ale acestei plante, renumite pentru florile lor mari. Este nativă din nodul Africii şi sud-estul Asiei. 

Planta este cultivată în regiunile tropicale şi subtropicale, în special în Sudan, Egipt, Thailanda, Mexic şi China. Creşte până la 4,5 m înălţime, sub forma de copac sau de tufă, dar creşterea poate fi controlată şi redusă la înălţimea dorită. 

Florile mari, care de obicei sunt roşii, cu un singur rând de petale sau cu mai multe, au făcut ca planta să poarte şi numele de "trandafir". Hibrizii pot avea flori uriaşe, uneori cu diametrul până la 25 cm. Culorile florilor la hibrizi variază de la roşu până la galben şi oranj şi de asemenea există diverse combinaţii de nuanţe. 

Chiar dacă florile durează doar o zi (uneori două zile), Hibiscusul face multe flori, mai ales dacă mediul îi prieşte. Totuşi, toamna şi iarna, când lumina scade, îşi reduce producţia de flori, însă din februarie, începe cu forţe proaspete un nou sezon de creştere/înflorire. 

Proprietăţile speciilor de Hibiscus sunt diferite de cele ale florilor de Hibiscus sabdariffa. Pentru mai multe specii s-au constatat proprietăţi benefice pentru sănătate. Substanţele active din compoziţia plantei sunt: proteinele, fibrele, calciul, fosforul, fierul, carotenul, tiamina, riboflavina, niacina, acidul ascorbic, dar şi alţi aminoacizi, potrivit site-ului hort.purdue.edu. Substanţe benefice sunt conţinute şi de frunze şi seminţe. 

Ceaiul de Hibiscus sabdariffa este delicios, cu o culoare roşie accentuată, fiind băut în mod regulat în ţări precum Egipt, Jamaica, Thailanda, Mexic, Sudan, India şi Insulele din Oceanul Pacific. Gustul său este plăcut, acrişor, cu o savoare unică şi poate fi îndulcit cu miere sau cu zahăr. Cercetările au demonstrat beneficiile importante pentru sănătate ale ceaiului, pe care civilizaţiile antice le-au descoperit şi utilizat aproape instinctiv. 

Florile din specia Hibiscus sabdariffa au fost utilizate de-a lungul timpului, în special în medicina populară orientală, sub formă de ceaiuri aromate, pentru puternicul efect relaxant şi răcoritor, în tratarea afecţiunilor renale, digestive, ameliorarea hipertensiunii, diabet şi hipercolesterolemie, potrivit www.sciencedirect.com. Florile comestibile au fost şi sunt adăugate ca ingrediente în salate, în plăcinte şi în jeleuri. 

În Malaezia, se foloseşte sucul proaspăt obţinut din caliculele plantei, datorită conţinutului ridicat în vitamina C şi antocianozidelor. În medicina ayurvedică rădăcinile sunt utilizate pentru vindecarea tusei şi ca tratament împotriva pierderii părului sau a albirii părului. 

În India, Africa şi Mexic, infuziile din frunze sunt utilizate în mod tradiţional pentru efectele diuretice, hipotensive, scăderea vâscozităţii sângelui sau a febrei. 

În ţara noastră, flori de Hibiscus, provenite din zona Orientului şi a Asiei, sunt folosite tot mai frecvent în preparatele naturiste tonifiante şi relaxante, prezente pe piaţa românească. 

Ceaiul din flori de Hibiscus este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal şi uterin, antiseptic, tonifiant, stimulează activitatea cerebrală îmbunătăţind atât eforturile intelectuale, cât şi pe cele fizice, potrivit www.organicfacts.net. 

De asemenea, conţinutul de antioxidanţi, precum bioflavonoidele, ajută la reducerea depozitelor de grăsimi instalate pe artere, preîntâmpină degradarea celulelor, fiind astfel de ajutor şi în cazul persoanelor cu diabet de tip II. 

Tot datorită antioxidanţilor, ceaiul din flori de Hibiscus acţionează ca un protector în cazurile de cancer. 

Se utilizează ca adjuvant în: edeme, afecţiuni respiratorii (febră, tuse, infecţii la nivelul tractului respirator). Consumul regulat de ceai ajută şi la menţinerea sănătăţii vezicii urinare şi previne constipaţia, susţine sănătatea sistemului digestiv în general şi are rol antiinflamator. 

Hibiscus poate fi un adjudvant în scăderea în greutate într-un mod sănătos, dacă ceaiul pe care îl consumăm nu este îndulcit. 

Infuziile, decocturile şi băuturile din aceste flori au proprietăţi calmante şi reconfortante, care combat efectele stresului: indigestii, oboseală cronică şi pot fi considerate adjuvante în perioade de refacere a organismului. Datorită proprietăţilor sale, Hibiscusul poate fi utilizat cu succes pentru revigorarea aspectului pielii. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Efectul anti-îmbătrânire este intesificat şi de prezenţa acizilor organici (citric, malic, tartric), care stimulează regenerarea celulară şi sinteză de colagen. 

Băut la micul dejun, ceaiul de Hibiscus înlocuieşte cu succes cafeaua de dimineaţă. Amestecat cu măceşele, bogate în vitamina C, dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de Hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul şi sunt foarte hrănitoare. 

Ceaiul de Hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care urmează un tratament de fertilitate sau folosesc terapia de substituţie hormonală, potrivit www.healthline.com. Deoarece ceaiul de hibiscus scade tensiunea arterială, nu este recomandat persoanelor cu hipotensiune arterială. AGERPRES

Citeşte mai multe despre:   ceai de hibiscus

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Terapii de recuperare după stres şi efort

Terapii de recuperare după stres şi efort
Dacă simţi nevoia să te recuperezi după un efort prelungit, după activităţi solicitante sau după stres, orice spa oferă proceduri neinvazive, relaxante, extrem de plăcute. Toate ajută la detensionarea...

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor
Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi...

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!
I se spune amestecul de aur datorită aspectului său care te duce cu gândul la metalul preţios, dar, mai ales pentru valoarea sa de necontestat dată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii. Reţeta...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE
Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră a sistemului de sănătate românesc, a declarat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul unui forum...

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?
Valentine`s Day este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alții; o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de...

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților
Ne place sau nu, încercăm să rămânem indiferenți sau ne transformăm în cârcotași, Valentine’s Day se apropie și va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, în...

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație
Sfântul Valentin, chiar dacă este o sărbătoare împrumutată în cultura românească, a devenit neoficial Ziua Îndrăgostiților la români, devansând “autohtonul” Dragobete. Cu toate acestea, studiile arată...

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare
Lupta cu kilogramele în plus este un veritabil război mondial şi, din păcate, nimeni nu a găsit rezolvarea pentru victorie. Mai toată lumea se pricepe la soluţia de a te debarasa de grăsimea ce atârnă greu,...

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!
Totul a început când cineva ne-a spus că iubirea de sine este egoistă. Chiar dacă poate am argumentat împotriva acestui gând sau nu, el oricum şi-a găsit calea profundă către subconştientul...

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași
Da, există și așa ceva, alimente pe care le puteți mânca fără niciun stres că vă îngrășați.  Sunt prima alegere atunci când simțiți nevoia unei mese neplanificate, când vă lăsați de fumat,...

Opinia psihologului: Viitorul nu există! Nu apucăm niciodată să îl trăim cu adevărat!

Opinia psihologului: Viitorul nu există! Nu apucăm niciodată să îl trăim cu adevărat!
Trecutul și viitorul sunt doar scenarii cărora le dăm viață în mintea noastră. Le punem pe repeat, revedem aceleași scene de un milion de ori, retrăim emoțiile și conversațiile până când avem senzația...

Dieta de detoxificare care te ajută să slăbeşti

Dieta de detoxificare care te ajută să slăbeşti
Specialiştii ne recomandă ca din când în când să mai dăm organismului o pauză de la mâncărurile grele şi să urmăm o cură de detoxificare. Dieta seamănă, pe alocuri, cu postul. Eliminăm lactatele, carnea...

Explicațiile psihologului: 6 din 10 oameni au mobil. Cât de nocive sunt acestea?

Explicațiile psihologului: 6 din 10 oameni au mobil. Cât de nocive sunt acestea?
Peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, dețin un telefon mobil, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, cu peste 1 miliard mai multe persoane decât în anul 2016, potrivit...

Ulcerul varicos, o complicaţie de temut a varicelor

Ulcerul varicos, o complicaţie de temut a varicelor
Curgerea sângelui prin arterele picioarelor se petrece prin pomparea acestuia de către inimă. Returul sângelui înapoi spre inimă şi plămâni se face prin vene, efectul de împingere are loc prin acţiunea...
Serviciul de email marketing furnizat de