x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare De sezon: Valoarea nutritivă a roșiilor

De sezon: Valoarea nutritivă a roșiilor

14 Iun 2014   •   07:45
De sezon: Valoarea nutritivă a roșiilor

  Planta originară din Mexic şi Peru, tomata sau roşia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizată şi cultivată astăzi pe mai toate meridianele globului.

Sub aspectul com­poziţiei chimice, o roşie conţine în me­die 94% apă, 0,6% săruri minerale, 5,4% substanţe organice şi multe vitamine. Mai mult, ro­şiile conţin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloză, 0,35% acizi, 0,15% grăsimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetică a roşiilor este cu­prinsă între 22 şi 26 de calorii la 100 g şi este con­firmată de compoziţia ei chimică.


Deşi ro­şiile singure nu pot fi considerate drept aliment de bază, marele lor merit este de a sti­mula apetitul prin aspectul şi culoarea lor. Cu cât culoarea roşiilor este de un roşu mai în­chis, cu atât sunt mai bogate în licopen decât în caroten. În schimb, roşiile necoapte conţin salonină, substanţă care.................................

Citeste continuarea AICI. 

×
Subiecte în articol: felicia roşii tomate