x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Digestie bună cu ceai de hamei

Digestie bună cu ceai de hamei

de Gina Matei    |    04 Mai 2010   •   00:00
Digestie bună cu ceai de hamei
Sursa foto: /THINKSTOCK

Hameiul este cultivat ca principal adaus în procesul de fabricare a berii. Tocmai de aceea i se mai spune şi iarba berii. Însă hameiul este utilizat şi cu scop medical. În acest sens, este admi­nistrat frecvent în insomnii şi pentru calmarea stărilor de agitaţie. Atenţie! „Se administrează cu precauţie.

O cantitate prea mare provoacă apariţia halucinaţiilor", atrage atenţia Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. Astfel, ceaiul sau tinctura se administrează o săptămână, după care se face o pauză de două-trei zile.
Pe locul doi în topul afecţiunilor care pot fi tratate cu hamei se află durerile articulare reumatice. Tot hameiul combate durerile gutei.

DUPĂ MESE COPIOASE
Specialistul nostru recomandă hameiul pentru efectul calmant pe care îl are pentru digestie.
După o masă copioasă, 100 ml ceai de hamei asigură o bună digestie. Totodată, ceaiul ajută şi la reducerea senzaţiei de balonare. Puteţi să îndulciţi ceaiul cu puţină miere. Specialistul nostru atrage din nou atenţia că această plantă sti­mulează pofta de mâncare. Aşadar, hameiul nu se recomandă persoanelor care au probleme cu kilogramele în plus.

CUM SE ADMINISTREAZĂ?
De la hamei se folosesc în special conurile. Acestea se prepară sub formă de:

Ceai - Se adaugă o lingură conuri de hamei în 300 ml de apă clocotită. Se infuzează un minut şi se bea o cană seara pentru un somn odihnitor. Pentru celelalte afecţiuni se pot consuma până la trei căni pe zi.

Tinctură - Poate fi procurată de la magazinele de specia­litate. Se administrează de la 25 până la 75 de picături pe zi. Pentru insomnie, specialistul nostru recomandă administrarea a 25 de picături seara. În afecţiunile dureroase se administrează câte 25 de picături de trei ori pe zi.

Pulbere zdrobită - Conurile de hamei se zdrobesc foarte uşor chiar cu mâna, obţinându-se o pulbere cu un puternic efect diuretic.
Depozitarea pulberii de hamei se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni. Nu mai mult de două săptămâni, deoarece uleiurile sale volatile se evaporă rapid.

Săculeţ cu hamei - într-un săculeţ de pânză se pun conuri de hamei. Acest săculeţ se aplică pe zonele dureroase. Atenţie! Se va evita zona inimii, pentru că astfel se activează circulaţia sângelui, spune medicul Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare