x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Digestie şi tranzit cu plante

Digestie şi tranzit cu plante

18 Dec 2007   •   00:00

O problemă in plus de Sărbători: după perioada lungă de post, se dă liber la un meniu variat, iar majoritatea alimentelor sunt grase şi greu de digerat.

O problemă in plus de Sărbători: după perioada lungă de post, se dă liber la un meniu variat, iar majoritatea alimentelor sunt grase şi greu de digerat. De aceea, pentru cei mai mulţi dintre noi plăcerea petrecerii Crăciunului şi a Anului Nou impreună cu familia este umbrită de dureri de stomac, arsuri, balonări, constipaţie...

Pentru a preveni aceste probleme, in farmacii există o serie de medicamente care insă nu sunt lipsite de efecte adverse. De aceea, cel mai indicat este să apelaţi la farmacia naturii atăt pentru a preveni problemele digestive de Sărbători, căt şi pentru a le vindeca.

Digestie lentă

Pentru o varietate de probleme digestive se recomandă ridichea neagră. Bogată in vitamine şi minerale, rădăcina de ridiche neagră este utilizată cu succes pentru proprietăţile sale de drenare a bilei şi de antispastic. Specialiştii in fitoterapie prescriu tratamentul cu ridiche neagră pentru drenajul hepato-biliar, pentru imbunătăţirea digestiei după exces alimentar sau preventiv, atunci cănd ştim că vom avea o masă copioasă. Trebuie totuşi să aveţi grijă să nu depăşiţi cantităţile recomandate de specialist, deoarece, in cazul exceselor, efectul poate fi cel opus. Cura cu ridiche neagră nu trebuie să depăşească 15 zile. Ridichea neagră este contraindicată pacienţilor care au calculi biliari sau care suferă de afecţiuni ale tiroidei.

Cei care acuză o digestie lentă şi in special cei cu probleme ale ficatului beneficiază de pe urma tratamentului cu fumăriţă, denumită şi "planta ficatului". Bogăţia in substanţe active ii conferă acestei plante o gamă largă de proprietăţi: depurative, diuretice, antispastice. Fumăriţa este indicată mai ales pentru buna funcţionare a bilei şi pentru efectul calmant in cazul senzaţiei de greaţă provocate de excesul alimentar. Se prepară o infuzie din 3 g de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau două căni cu ceai pe zi timp de opt zile.

Remedii blănde

Binecunoscutul ceai de păpădie rămăne unul dintre cele mai eficiente remedii pentru balonări şi constipaţii. Păpădia reface tranzitul intestinal, dar scade şi stratul de ţesut adipos, de aceea este foarte indicată persoanelor supraponderale şi obeze. Se prepară un decoct cu două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml de apă. Se fierbe cinci minute şi se strecoară. Cantitatea zilnică recomandată este de un litru. Un remediu la fel de eficient ca păpădia este şi anghinarea, recomandată indeosebi in tulburările de tranzit asociate cu crize de ficat şi de vezică biliară. Se prepară o infuzie de anghinare cu o linguriţă cu plantă la o ceşcuţă (150 ml) cu apă şi se administrează cu un sfert de oră inainte de fiecare masă principală. Decoctul de chimen are acelaşi efect benefic pentru stomac. In 200 ml de apă se fierbe o linguriţă cu seminţe timp de zece minute. Decoctul rămas după fierbere se consumă după fiecare masă, cantitatea impărţindu-se in mod egal in funcţie de numărul meselor. Ceaiul verde şi socul sunt printre primele opţiuni ale celor cu probleme de tranzit, fiindcă au un gust foarte plăcut. Ceaiul verde, consumat zilnic sub formă de infuzie, are efect laxativ. Pentru prepararea infuziei avem nevoie de o linguriţă cu ceai verde la 250 ml de apă. Se bea dimineaţa, inainte de masă, şi poate fi indulcit cu miere, şi ea uşor laxativă. Infuzia de soc se prepară şi se consumă in acelaşi mod.

LAXATIVE PUTERNICE. Cănd constipaţia este cronică, avem nevoie de plante puternic laxative. In această categorie se incadrează volbura, ceaiul verde şi cruşinul, care se administrează căt mai rar posibil şi numai in cazuri extreme. Scoarţa de cruşin se pisează şi se prepară sub formă de decoct, cu o linguriţă cu praf la o cană. Se consumă inainte de masa principală. Ca decoct se administrează şi volbura sau ceaiul verde, cu o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

MIERE, SEMINŢE. O linguriţă cu miere, administrată in fiecare dimineaţă cu un pahar cu apă, neapărat inainte de micul dejun, ajută digestia şi previne apariţia problemelor de tranzit intestinal.

Acelaşi efect benefic asupra sistemului digestiv il au şi seminţele de dovleac, floarea-soarelui sau in. Se consumă dimineaţa, inainte de masă, ca şi mierea.

ACIDITATE. Printre numeroasele beneficii pe care le are broccoli asupra organismului se numără şi cel de reglare a sucurilor gastrice. De aceea, această legumă este recomandată persoanelor care suferă de aciditate gastrică. Datorită substanţelor pe care le conţine, broccoli are proprietăţi bacteriostatice, impiedicănd multiplicarea bacteriilor din stomac.

PIRAMIDĂ. Specialiştii in fitoterapie recomandă ca tratamentul naturist să inceapă cu o săptămănă inainte de masa copioasă de Sărbători, pentru a preveni efectele neplăcute ale exceselor alimentare. Tratamentul cu ridiche neagră vă va ajuta să digeraţi mai bine felurile de măncare grasă şi dulciurile. Dacă la masa de Crăciun aveţi senzaţia de greutate la stomac, pregătiţi-vă rapid o infuzie de fumăriţă, cu efect depurativ. Iar dacă vă simţiţi balonaţi, un ceai de angelică vă va ajuta să vă reveniţi intr-un timp scurt, datorită efectului antispastic.

×
Subiecte în articol: apă terapii complementare