x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Diuretic natural şi eficient: mătasea de porumb

Diuretic natural şi eficient: mătasea de porumb

de Gina Matei    |    17 Aug 2010   •   00:00
Diuretic natural şi eficient: mătasea de porumb
Sursa foto: /THINKSTOCK

Porumbul este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate cereale. Înainte de orice, este un aliment bogat în vitamine, calciu, siliciu şi potasiu. Datorită calciului şi siliciului din compoziţie, porumbul este util în osteoporoză, tulburări de menopauză.



De asemenea, porumbul are rol foarte bun în disfuncţiile hepato-biliare. Datorită calităţii de bun diuretic, porumbul se recomandă în litiaza renală, biliară, edeme ale picioarelor, inflamaţii, micoze, dureri reumatice.
Atenţie! Porumbul îngraşă, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare. Cu toate acestea, specialistul nostru îl recomandă diabeticilor. În cazul acestora, este un bun înlocuitor pentru pâine. Chiar dacă are fructoză, aceasta este de bună calitate. Este recomandată consumarea porumbului simplu, nu în combinaţie cu alte alimente, pentru că va creşte simţitor aportul caloric.
Prin fierbere se pierd aproximativ 40% dintre substanţele nutritive ale porumbului.

BUN PENTRU CARDIACI
Persoanelor cu boli cardiovasculare li se recomandă un regim mai sărac în sodiu. De aceea, este nevoie ca pacienţii să consume potasiu. Aşadar, porumbul nu trebuie să lipsească din alimentaţia unui cardiac.
Porumbul se consumă ca atare: boabe fierte sau sub formă de terci (se zdrobesc boabele). Boabele zdrobite se pun pe articulaţiile dureroase, în caz de reumatism.

STIMULEAZĂ IMUNITATEA
Vitaminele din complexul B din compoziţia porumbului au rolul de a revigora organismul. Astfel, porumbul la micul dejun te energizează şi consumat seara te ajută să combaţi oboseala acumulată peste zi. Datorită antioxidanţilor, porumbul protejează vederea. Deoarece antioxidanţii încetinesc procesele de alterare a vederii şi ajută la tratarea cataractei. De asemenea, vitaminele B din compoziţie sunt un aliat al memoriei.

OBEZITATEA
Mătasea de porumb este cel mai cunoscut diuretic natural. Se administrează singură sau asociată cu coada-calului, coada-şoricelului. Rolul diuretic o recomandă ca adjuvant în tratamentul obezităţii. Efectul diuretic se accentuează dacă mătasea de porumb se asociază cu cozile de cireş, alt diuretic eficient. Se foloseşte în cazuri de tulburări ale vezicii urinare şi ale rinichilor, edeme (retenţie de apă), obezitate, afecţiuni ale prostatei.
Mătasea de porumb elimină nu numai apa, dar totodată şi o importantă cantitate de calciu din organism. Motiv pentru care se recomandă infuzia de mătase de porumb ca diuretic şi mai puţin decoctul, deoarece acesta este mai concentrat, cantitatea de calciu eliminată fiind mai mare.

FĂRĂ CONTRAINDICAŢII
Mătasea de porumb nu are efecte secundare. Însă înainte de a bea acest ceai, consultaţi medicul de familie, pentru a preveni eventuale complicaţii. După 10 zile de tratament cu ceai din mătase de porumb, este indicat să faceţi o pauză de cinci zile.

×
Subiecte în articol: terapii complementare