x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Diuretice naturale

Diuretice naturale

30 Aug 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Lichidele pe care le consumam ne influenteaza cantitatea de urina. Pentru a mari diureza, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, spune ca eficiente sunt si diureticele naturale. Infuziile din soc, mesteacan, urzica si tarhon, plante cu potential diuretic. Acestea favorizeaza diureza, dar si eliminarea toxinelor. Infuzia se face fie dintr-o singura planta, fie din amestecul de soc, mesteacan, urzica, tarhon, care se pastreaza intr-un saculet din panza. Pe zi se vor bea 2-3 cani de ceai. Iar la o cana de 250 ml vom folosi o lingurita cu planta.

Patrunjel, matase de porumb

Pentru eliminarea apei din organism, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda decoctul din radacina de patrunjel si osul-iepurelui (radacina sau partea aeriana). Decoctul se obtine prin fierberea la foc mic a plantelor timp de 15 minute. La o cana de apa se foloseste o lingura din amestecul de patrunjel si osul-iepurelui. Zilnic se vor bea 2-3 cani.

"O alta planta cu efecte diuretice bune este matasea de porumb. Se poate utiliza sub forma de infuzie, o lingurita la cana. Din aceasta infuzie se vor bea 3 cani pe zi. De asemenea, se poate face o infuzie mai concentrata, din una-doua linguri de matase de porumb la 250 ml de apa, din care se va inghiti cate o lingura o data la 3 ore", afirma medicul.

Decoctul din coada-calului se prepara dintr-o lingurita de planta la o cana si este recomandat in insuficientele si litiazele renale. Efecte benefice se inregistreaza si in bolile reumatismale, in poliartrite cronice, in artroze. Pe zi se vor bea 2-3 cani din aceasta infuzie.

Infuzia din frunzele de anghinare reduce cantitatea de colesterol din sange, de aceea este prescrisa in prevenirea aparitiei calculilor biliari si renali. La o cana se foloseste o lingurita de frunze de anghiare. Pe parcursul unei zile se vor bea doua cani de ceai de anghinare.

Medicul Gabriela Papazian-Urdareanu spune ca plantele cu efect diuretic se pot utiliza fie ca tratament acut de urgenta, pe moment, fie pe o perioada mai lunga de timp, pentru a inlatura senzatia de picioare grele, de exemplu, timp de 2-3 saptamani.

PAPADIA. Frunzele, tulpina si radacina papadiei se intrebuinteaza atat pentru proprietatile diuretice, cat si pentru efectul benefic pe care il au in dischineziile biliare. Papadia, singura sau in combinatie cu alte plante, da rezultate bune si in reducerea obezitatii. Infuzia din partile aeriene ale papadiei se prepara din 2 lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Decoctul, din doua lingurite de radacina de papadie la cana, se fierbe 15 minute. Se beau zilnic 2-3 cani.
×
Subiecte în articol: cani cana terapii complementare