x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dovleacul

de Gina Matei    |    13 Oct 2009   •   00:00
Dovleacul

Gospodinele îl folosesc pentru prepararea unor reţete culinare delicioase. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, consideră dovleacul mai mult decât un aliment. De la dovleac se folosesc, în scopuri terapeutice, frunza, floarea, coaja, pulpa şi seminţele.



PULPĂ CRUDĂ SAU COAPTĂ
Pulpa de dovleac este un bun produs depurativ. Aceasta poate fi folosită crudă. Datorită conţinutului bogat de fibre, se dovedeşte eficientă în tratarea constipaţiilor. Pulpa de dovleac coaptă este un adevărat desert. "Un desert care nu are contraindicaţii! De aceea, poate fi consumat chiar şi de diabetici", menţionează specialistul nostru. Cât despre conţinut, 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din necesarul zilnic de vitamina A. Mai conţine: vitaminele E, C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide.

Crud sau copt, dovleacul este şi un bun remediu cosmetic. O mască cu dovleac crud curăţă tenul, iar masca cu dovleac copt hrăneşte epiderma.
Frunzele se zdrobesc şi se aplică sub formă de cataplasme pe edemele ce apar la nivelul picioarelor. La fel se procedează şi cu coaja. Aceasta are un conţinut bogat în glucide şi este capabilă să trateze petele roşii de la nivelul pielii.

Florile de dovleac sunt bune de mâncat. Conţin substanţe active, precum lecitină, zaharuri şi diverse enzime. Se dovedesc utile în problemele digestive.

SEMINŢELE
Seminţele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Ele ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge, stimulează activitatea rinichilor şi reglează nivelul colesterolului. Seminţele de dovleac sunt de mare ajutor şi în tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei în plăci.
Uleiul din seminţe de dovleac are un conţinut crescut de seleniu, şi de minerale.

BENEFICII
Dovleacul conţine antioxidanţi care contribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare. Dovleacul este indicat şi în cazul tulburărilor hormonale. El conţine betacaroten, care are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului. De asemenea, reglează nivelul glicemiei din sânge.

×
Subiecte în articol: dovleacul terapii complementare