x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Dovleacul, leac natural pentru diabet

Dovleacul, leac natural pentru diabet

31 Iul 2007   •   00:00

Cercetătorii chinezi Tao Xia, de la Universitatea Normal, China de Est, şi Qin Wanng, de la Universitatea Shanghai Jiaotong, China, au arătat că, prin hrănirea unor şoareci diabetici cu extract de dovleac, se obţine o regenerare a celulelor beta-pancreatice şi o creştere a nivelului de insulină din sănge.

Cercetătorii chinezi Tao Xia, de la Universitatea Normal, China de Est, şi Qin Wanng, de la Universitatea Shanghai Jiaotong, China, au arătat că, prin hrănirea unor şoareci diabetici cu extract de dovleac, se obţine o regenerare a celulelor beta-pancreatice şi o creştere a nivelului de insulină din sănge.

Dacă studiile vor confirma aceleaşi rezultate şi in cazul oamenilor, este posibilă creşterea calităţii vieţii bolnavilor de diabet, prin reducerea necesarului de insulină injectabilă.

Experiment

Studiul, publicat in ediţia din iulie 2007 a prestigiosului jurnal Ştiinţa Alimentaţiei şi Agriculturii, a fost realizat pe un număr de 24 de şobolani, 12 diabetici şi 12 nondiabetici, divizaţi aleator in două grupuri. La cei diabetici, diabetul era de tip 1, provocat de distrugerea celulelor pancreatice printr-o substanţă numită streptozotocină. Pe lăngă dieta uzuală, unul dintre cele două grupuri a primit ca supliment extract de dovleac, in doze de 300 sau 600 mg/kilogram corp.

Peroxidarea lipidelor iniţiază fenomenul de arteroscleroză, ce apare mai devreme la diabetici, este mai rapid şi mai sever, ducănd la infarcte la vărste mai mici şi la o mortalitate mai mare pentru un diabetic in comparaţie cu un nondiabetic.

Cum apare diabetul

Mecanismul regenerării celulelor beta nu este cunoscut cu exactitate. Totuşi, dovleacul conţine antioxidanţi naturali ce pot proteja celulele beta şi D-chiro-inositol, o substanţă ce măreşte activitatea insulinei. Mărind activitatea insulinei scade nivelul de glucoză in sănge, lucru ce ulterior determină o diminuare a radicalilor liberi şi a glicozilării lipoproteinelor, fenomene ce reduc leziunile la nivelul membranelor celulare şi pot ajuta la regenerare.

Diabetul de tip 1 apare cănd celulele beta pancreatice nu mai pot fabrica insulina, fiind lezate din cauza unui răspuns imun anormal. Diabetul de tip 1 necesită supravieţuirea bolnavului. Diabetul de tip 2 apare ca urmare a unei rezistenţe crescute a ţesuturilor la acţiunea insulinei (in obezitate spre exemplu), dar apoi se ajunge şi la un deficit semnificativ de insulină, iar diabetul de tip 2 devine insulino-dependent.

DIETĂ ECHILIBRATĂ. Se estimează că, la fiecare 10 secunde, cineva moare din cauza diabetului sau complicaţiilor acestuia. 95% dintre cazurile de diabet sunt de tip 2, ce pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viaţă. Minimum 30 de minute de efort moderat de patru-cinci ori pe săptămănă şi o dietă echilibrată, fără zaharuri şi uleiuri rafinate pot face minuni chiar şi in cazul celor care deja au boala. In concluzie reţineţi că un supliment din dovleac ar putea ajuta la regenerarea pancreasului şi la scăderea necesarului de insulină pentru controlul diabetului.Â

STATISTICĂ. In prezent, 230 de milioane de oameni suferă de diabet, respectiv 6% din populaţia adultă a lumii. Estimările pentru 2030 sunt alarmante: 360 de milioane de oameni vor fi diabetici, anual, 6 milioane de noi cazuri de diabet. Anual, diabetul ucide 3,5 milioane de oameni, cifră echivalentă cu decesele prin SIDA.

×
Subiecte în articol: diabetul terapii complementare