x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Eco vă dă energie

Eco vă dă energie

de Florina Zainescu    |    24 Iul 2008   •   00:00
Eco vă dă energie

Uleiurile comestibile joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate. Alegeţi-le pe cele eco, obţinute prin presare la rece!

Uleiurile comestibile joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate. Alegeţi-le pe cele eco, obţinute prin presare la rece!


Uleiurile sînt o sursă importantă de energie şi sînt, în mod obişnuit, stocate de organism ca rezervă. Ele ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) şi sînt ingrediente-cheie ale unor compuşi organici care reglează metabolismul, dezvoltă şi integrează funcţiile vitale ale organismului.

 
BENEFICII. Este însă mai bine să înlocuiţi uleiul convenţional, pe care îl folosiţi de obicei în bucătărie, cu unul ecologic. Astfel evitaţi expunerea la chimicale toxice de sinteză. Cînd organismele vii sînt expuse la poluanţi chimici, ele procesează şi elimină o parte din substanţele dăunătoare, în funcţie de capacitatea metabolică. Restul "deşeurilor" este stocat temporar în ţesutul gras. Astfel, metaboliţii solubili în grăsime ai pesticidelor şi erbicidelor, utilizaţi în agricultura convenţională, ajung să se acumuleze în uleiurile vegetale. Şi mai apoi, prin consumul acestor uleiuri, în organismul dumneavoastră. Certificarea bio oferă garanţia că uleiul nu este obţinut din plante modificate genetic.

Producătorii bio folosesc presarea la rece pentru extragerea uleiului, o metodă care protejează nutrienţii din produs. Comparativ, cele mai multe uleiuri vegetale convenţionale sînt produse industrial în echipamente moderne care, deşi mai productive, sînt încălzite sau tratate chimic şi distrug calităţile nutritive.


SEMNAL. Grăsimile de origine animală sau vegetală trebuie să reprezinte aproximativ 30% din aportul caloric zilnic. Depăşirea acestei limite, dar şi excluderea grăsimilor din dietă nu sînt sănătoase. Uleiurile de floarea-soarelui, de măsline, de şofrănel, de germeni de porumb sînt ideale pentru salate. Pentru prăjit se pot folosi doar uleiul de măsline, uleiul de palmier sau de arahide, recomandă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Cei interesaţi pot achiziţiona diferite sortimente de uleiuri eco din magazinele bio Pukka Food şi Leacul din Bucureşti sau de la Biomarkt din Timişoara.

×
Subiecte în articol: bio sînt