x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Energia ficatului vine din stup

Energia ficatului vine din stup

00 0000   •   00:00

Ficatul este "laboratorul central" al organismului, care are nevoie de un combustibil deosebit – aminoacizi esentiali, vitamine si minerale – pentru a functiona la cote maxime. Acest combustibil ne este oferit de produsele stupului: miere, laptisor de matca, propolis, polen, pastura.

In cazul afectiunilor hepatice, ficatul nu isi mai exercita corespunzator functia de detoxifiere. Curele cu produse apicole stimuleaza functia de detoxifiere, mai ales daca organismul este bombardat cu medicamente de sinteza. In acelasi timp, produsele stupului sunt indicate pentru fortifierea generala a organismului nu numai in bolile de ficat, ci si pentru inlaturarea stresului, a starilor de epuizare fizica si psihica, in tratamentul anemiilor.

Propolis si laptisor de matca

POLENUL. Efectul curelor cu polen este dovedit in hepatitele acute sau cronice. Polenul contine 35% glucide, 5% lipide, vitamine din grupul B, caroten sau provitamina A, vitaminele C, D, E, oligoelemente (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu). Pentru ca se absoarbe foarte usor, polenul poate fi folosit si de catre persoanele cu inflamatii ale tubului digestiv. Daca infectia este la inceput, polenul se combina cu propolis – cel mai bun antibiotic natural. In cazul copiilor, pentru stimularea imunitatii, polenul, amestecat cu miere si propolis, se administreaza cu lingurita sau intins pe paine, ca supliment nutritiv.
In prim-plan se afla totusi propolisul si laptisorul de matca. Propolisul stimuleaza limfocitele T (celulele sistemului imunitar), fiind esential daca dorim intarirea imunitatii. Iar laptisorul de matca ne furnizeaza gamaglobuline, proteine care asigura imunitatea. Asa ca apelati cu incredere la laptisorul de matca daca suferiti de o infectie virala – asa cum este hepatita. "In cazul laptisorului de matca recomandam curele de cate trei luni. Doza zilnica recomandata este de 500-600 mg. In aceasta perioada este bine sa introducem ca suport mierea", ne sfatuieste doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

Efectul hepatoprotector al laptisorului de matca se datoreaza antioxidantilor. In cazul hepaticilor, doza de laptisor de matca poate fi ceva mai mare, daca medicul curant recomanda acest lucru. De asemenea, in afectiunile hepatice, cate 30 g pastura zilnic stimuleaza functia de detoxifiere a ficatului. Proprietatile terapeutice ale pasturii se datoreaza continutului ridicat de aminoacizi esentiali, enzime, vitamina K si zaharuri simple.

×
Subiecte în articol: matca terapii complementare