x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Energizant: suc de lucernă

Energizant: suc de lucernă

de Gina Matei    |    10 Aug 2010   •   00:00
Energizant: suc de lucernă
Sursa foto: /Thinkstock

Lucerna este bogată în minerale, este un tonic excelent, contribuind la întărirea imunităţii. De asemenea, conţine o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten. De la această plantă pot fi folosite tulpina, frunzele, florile şi rădăcinile.


CICATRIZANT

Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, menţionează că sucul  este cel mai bun produs obţinut din lucernă. Pentru prepararea acestuia se foloseşte lucerna care nu depăşeşte 15-20 cm. Se culege fără rădăcină şi se stoarce, fie prin presare, fie într-un storcător de fructe.

Pentru a obţine o cantitate mai mare de suc, plantele se trec de 2-3 ori prin storcător. Cantitatea de suc astfel obţinută se păstrează într-un recipient de sticlă, de culoare închisă. Se depozitează în frigider. Atenţie! În frigider, nu în congelator. Prin îngheţare-dezgheţare se pierde calitatea flavonoidelor.
Se administrează câte 50 ml dimineaţa, pe stomacul gol.

Sucul are un efect energizant, cicatrizant. Motiv pentru care specialistul nostru îl recomandă în bolile cronice: hepatită, ciroză, insuficienţă renală, scleroză multiplă, accidente vasculare. Se administrează în cure de câte 10 zile, cu 5 zile pauză.
Este contraindicat persoanelor cu depresii majore sau suferinzilor de alte boli psihice pentru că sucul de lucernă are efect energizant.


DECOCT PENTRU BĂI ANTIREUMATISMALE

Este de preferat ca infuzia să se prepare din lucerna culeasă din prima recoltă (mai-iunie). Se culeg frunzele şi florile. Infuzia este indicată în tratarea bolilor respiratorii, boli reumatice, dizenterii, administrată 15 zile pe lună. Se bea o cană pe zi, dimineaţa. Fiind puternic energizantă, se evită admninistrarea infuziei după-amiaza.

Decoctul poate fi folosit în băi. Pentru acestea se prepară un decoct dintr-o lingură de plantă uscată la un litru de apă. Medicul Cristina Bălănescu menţionează că aceste băi sunt recomandate sufe­rinzilor de reumatism şi celor care au probleme dermatologice.


DETOXIFIEREA ORGANISMULUI

Infuzia de lucernă stimulează funcţiile ficatului şi purifică sângele. Şi pentru că are un conţinut ridicat de fibre, lucerna absoarbe şi elimină toxinele din organism. Vitaminele B6, E şi D, dar şi mineralele din compoziţie (calciu, magneziu, fosfor şi potasiu) întăresc sistemul osos şi dentiţia.

×
Subiecte în articol: terapii complementare