x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Florile de soc

de Georgeta Licsandru    |    15 Iul 2008   •   00:00

Ceaiul din flori de soc şi lămîie se numără printre primele opţiuni în curele de slăbire. Florile de soc sînt foarte bune diuretice, contribuind la eliminarea apei în exces din organism, la dizolvarea stratului adipos şi la stimularea digestiei

Ceaiul din flori de soc şi lămîie se numără printre primele opţiuni în curele de slăbire. Florile de soc sînt foarte bune diuretice, contribuind la eliminarea apei în exces din organism, la dizolvarea stratului adipos şi la stimularea digestiei. "Florile de soc conţin uleiuri volatile, zaharuri, mucilagii, caroten, vitaminele A, B şi C. Substanţele de tipul flavonozidelor şi saponinelor le conferă florilor de soc proprietăţi diuretice, uşor laxative şi detoxifiante", precizează dr Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în api-fitoterapie. În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii, florile de soc trebuie utilizate mai multe luni. În aceste cazuri este recomandată infuzia din una-două linguriţe de flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Se bea cîte o cană cu infuzie în fiecare seară.

Pentru creşterea efectelor diuretice, florile de soc pot fi amestecate cu măceşe, coajă de mesteacăn, troscot sau coada-calului. Infuziile din acest amestec sînt recomandate în infecţiile căilor urinare, în afecţiunile renale. Extractul din flori de soc este folosit pentru stimularea rinichilor, contribuind la dizolvarea nisipului şi a calculilor renali.

Specialistul nostru recomandă infuzia din flori de soc persoanelor cu hiperaciditate sau cu gastrită. În aceste cazuri, florile de soc acţionează ca un pansament gastric, datorită proprietăţilor emoliente.

Stările febrile, insuficienţele respiratorii, bronşitele pot fi tratate de asemenea cu infuzie călduţă din flori de soc. Infuzia concentrată din flori de soc are proprietăţi sudorifice şi antitermice. În răceli, mai ales în cazul copiilor, sînt utile inhalaţiile – trei linguriţe cu flori la o cană cu apă fierbinte.

 

Socată pentru zilele de vară

Dr Iulia-Violeta Vlad ne vorbeşte de asemenea despre socată, o băutură răcoritoare cu acţiune diuretică. Aceasta se pregăteşte din flori de soc proaspete, miere, lămîie şi apă. Se lasă la fermentat trei-patru zile, apoi se păstrează la frigider. Din aceasta se pot bea trei-patru pahare pe zi. Socata poate fi folosită atît în curele de slăbire, cît şi ca metodă de hidratare în zilele caniculare.


UZ EXTERN. Pentru calmarea durerilor, în sciatică, reumatism, nevralgii, pot fi folosite florile de soc sub formă de cataplasme. Efect similar au băile în care se adaugă infuzie de soc. Contuziile, degerăturile pot fi tratate cu comprese cu o infuzie pregătită din 40 g flori la 1 litru de apă fierbinte. Cataplasmele pot fi aplicate şi pe arsuri pentru o cicatrizare mai rapidă.

×
Subiecte în articol: flori florile terapii complementare