x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Frunze de nuc pentru pleoape inflamate

Frunze de nuc pentru pleoape inflamate

de Gina Matei    |    09 Dec 2008   •   00:00

Frumuseţea ochilor nu este dată numai de culoarea lor, ci şi de aspectul sănătos. Unele dintre cele mai frecvente probleme care apar la nivelul ochilor sunt inflamaţiile pleoapelor. Pentru acestea putem folosi remedii naturiste, bazate pe extracte din plante. Potrivit dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed, inflamaţia pleopelor, denumită în termeni medicali blefarită, poate fi provocată de infecţii parazitare, microbiene, virale sau micotice. O altă cauză a inflamaţiei pleoapelor este expunerea la substanţe chimice sau poluare, praf. "Dacă inflamaţia se extinde către membrana conjunctivă a ochiului apare blefaro-conjunctivita", precizează dr Cristina Bălănescu.




Infuzii

Inflamaţiile pleoapelor se pot trata cu ajutorul următoarelor plante: fenicul, albăstriţă, nalbă mare, nuc, pătlagină şi sulfină.

Infuzia de albăstriţă se prepară din două linguriţe de flori la 250 ml de apă clocotită. Se pun comprese pe pleoape. "Atenţie! Este necesar ca aceste comprese să fie reci, nicidecum călduţe sau calde", avertizează dr Cristina Bălănescu.

Decoctul dintr-o linguriţă de fenicul zdrobit la 250 ml de apă are acelaşi efect benefic asupra pleoapelor ca şi infuzia de albăstriţă. Decoctul se fierbe 20 de minute, după care se strecoară şi se foloseşte sub formă de cataplasme.

Din nalba mare se face o infuzie. Timp de două minute se fierb la foc mic două linguriţe de pulbere din frunze la 250 ml de apă. Se lasă la răcit, se strecoară şi se aplică comprese sau se fac spălături.

Decoctul de nuc se prepară din 3 linguriţe de frunze uscate la o cană de 250 ml de apă. Se fierbe 10 minute, se lasă la răcit şi se strecoară. După care se pun comprese pe pleoape.

Infuzia de pătlagină se face din frunze uscate. Se pune o linguriţă de plantă la o cană de 250 ml de apă. Se infuzează câteva minute. Se pot face spălături sau pot fi aplicate comprese pe pleoape.

Infuzia din sulfină se face din două linguriţe de plantă la 250 ml de apă. Se infuzează 15 minute, se strecoară şi se fac cataplasme.

Din turiţa mare se prepară un decoct. Pentru acesta sunt necesare 250 g de plantă şi 1 litru de apă. Spre deosebire de celelalte plante, turiţa mare se fierbe mai mult timp: 30 de minute, se răceşte, se strecoară şi se fac spălături.

CAUZE. Plânsul îndelungat, petrecerea multor ore în faţa calculatorului, insomniile duc la înroşirea ochilor şi apariţia cearcănelor. Pentru a combate aceste probleme sunt recomandate pliculeţele de ceai care, după ce au fost puse în apă încălzită şi răcite puţin, trebuie aplicate direct pe pleoapele închise.

RISCURI.
Blefarita apare cu precădere la persoanele care au mătreaţă, alergii sau eczeme. Totodată, blefarita cronică apare în asociere cu acneea rozacee sau dermatita seboreică.

×
Subiecte în articol: apă terapii complementare