x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Gustul acru are ecou în ficat şi bilă, iar gustul amar, în inimă

Gustul acru are ecou în ficat şi bilă, iar gustul amar, în inimă

de Florin Condurateanu    |    31 Aug 2010   •   00:00
Gustul acru are ecou în ficat şi bilă, iar gustul amar, în inimă
Sursa foto: /THINKSTOCK

Unele teorii ale medicinei din China scot la suprafaţă nuanţe la care nici nu te gândeai. Ai fi tentat să crezi că sunt nişte teribilisme ale filosofiilor medicale din îndepărtatul Orient.



Dar, realizând că această medicină naturistă se aplică de peste 5000 de ani în China şi că sunt trataţi oameni de ordinul miliardelor, înseamnă că există un temei de adevăr în aceste filozofii privind sănătatea şi ameliorarea suferinţelor. De altfel, chinezii spun că sănătatea e o reflectare a stării energiei din organism, un ecou al bunei circulaţii al acestei energii. În plus, medicii din China susţin că trebuie tratat şi corpul fizic, dar medicina trebuie să se ocupe şi de starea sufletului.

FRIGUL ŞI UMEZEALA
Explică nuanţe ale medicinei neconvenţionale din China medicul primar Teodor Coldea, directorul medical al Centrului de terapii integrative. Chinezii susţin că echilibrarea organismului trebuie să se facă treptat, fiindcă o instalare bruscă a stării de bine poate face chiar rău. Micile câştiguri în starea de bine se însumează şi constituie adevărata sănătate. Dar chinezii pedalează mult pe ideea că trebuie să prevenim ajungerea la boală şi că trebuie echilibrate din timp unele organe care se arată a fi şubrede în funcţie de anotimp, în funcţie de climă. Astfel, chinezii susţin că frigul şi umezeala afectează rinichii şi pancreasul, iar aceste două organe trimit un ecou negativ, atrăgând bolile reumatismale. Uscăciunea în climă afectează plămânii, susţin terapeuţii chinezi. Este momentul să se reamintească teoriile terapeuţilor chinezi, cum că iarna domină energia Yin, nu energia Yang. Spre exemplu, iarna nu are rost să mâncăm pepene, care are o energie rece, deoarece ar spori energia rece a organismului. Cu atât mai mult cu cât dacă frigul şi umezeala lovesc în rinichi şi în pancreas, iar vântul afectează ficatul şi bila.

LEMNUL ŞI METALUL
După cum prea caldul de afară împietează asupra funcţionării inimii. Chinezii spun că vara are conotaţii în culoarea roşie. Tocmai de aceea, vara e bine să mâncăm alimente colorate în roşu, cum ar fi fructele roşii, adică pepenele, tomatele, căpşunile. Culoarea verii, cea roşie, e culoarea inimii, dar şi culoarea iubirii. În iulie şi august a fost preponderentă în acest an energia lemnului şi a metalului. Aceste două elemente, lemnul şi metalul, după teoriile chinezilor, sunt legate de stres, de imunitate. Lemnul şi metalul reglează şi digestia. Dar în aceste luni trebuie întărită, prin acupunctură şi fitoterapie, şi vezica biliară. Bila, cum o numeşte poporul, ia decizii. Problemele localizate la vezică şi dereglările în digestie cauzează necazuri în zona inimii.

Apar tulburări ale ritmului cardiac, tahicardii, hipertensiune arterială. Fiindcă era vorba despre simboluri, să arătăm că, în 2010 lemnul înseamnă, în gândirea chinezilor, viaţă şi renaştere, iar metalul înseamnă moarte şi distrugere. Chiar şi boala e un necaz, dar e şi şansă de vindecare şi de înţelegere că în sănătatea noastră se află şi mâna lui Dumnezeu.

INIMA
În iulie şi august trebuie fortificată inima. Aceasta se face nu numai prin acupunctură, dar şi prin fitoterapie. Pentru a întări inima e bine să fie consumată coenzima Q10, dar şi plante ca păducel, salvie, roiniţă, astragalus, ganoderma, cordiceps. Salvia alungă gândurile rele din inimă, asta susţin terapeuţii chinezi. Echilibrând inima, se dobândeşte şi un somn bun, fiindcă prin acupunctură şi fitoterapie se întăreşte energia inimii şi este reglată starea emoţională. Iarna este dominată de simbolul Pământ. Elementul Pământ are ecouri în funcţionarea stomacului, a pancreasului. Simbolul Pământ caracteristic iernii duce şi la tulburări ale articulaţiilor şi oaselor.

TOAMNA
În septembrie şi octombrie, trebuie făcute proceduri în zonele şubrede în timpul iernii. Pancreasul e secretul tinereţii şi să nu-l apăsăm cu griji. Variaţiile de glicemie, de zahăr în sânge, apar şi în urma unor perioade de stres. Flora intestinală, în bună regulă, duce la o imunitate corespunzătoare, la o bună acţiune a trupelor de autoapărare din corp. Chinezii susţin că ficatul trebuie echilibrat cu acupunctură şi fitoterapie ca să funcţioneze la turaţie maximă. Un ficat slab face să crească toxinele în sânge. Un somn bun, o odihnă adevărată duc la echilibrarea ficatului. Iar aceste beneficii se obţin prin acupunctură şi tratamente cu plante.

GUSTURI
Iată ce teorii lansează medicina din China. Unele gusturi sunt legate de funcţionarea unor organe. Gustul acru evidenţiază starea ficatului şi a vezicii biliare. Gustul amar este corespondent al felului în care lucrează inima. Gustul dulce are ecouri în pancreas şi în splină. Gustul sărat este în directă legătură cu rinichii, iar gustul picant e o ilustrare a funcţionării plămânilor. De exemplu, o energie scăzută a rinichilor conduce la unele stări emoţionale. Când rinichii şchioapătă, omul este cuprins de teamă, de spaimă, de anxietate. Pe de altă parte, rinichii sunt rezervorul de energie şi atunci când unele organe au deficit de energie, rinichii cedează o parte din zestrea energetică. Echilibrând rinichii cu acupunctură şi fitoterapie, omului îi pot dispărea senzaţiile de permanentă teamă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare