x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Hreanul

de Gina Matei    |    07 Sep 2010   •   00:00
Hreanul

Îl adăugaţi în mâncare pentru că dă mâncărurilor un gust mai înţe­pător. Aveţi un motiv în plus să faceţi asta: hreanul combate cancerul.

Hreanul, la fel ca broccoli, este o sursă extraordinară de glucosinolate, un grup de compuşi care luptă împotriva cancerului. Aspectul vă poate înşela! Deşi broccoli şi hreanul nu arată la fel şI nu au un gust asemănător, ele sunt de fapt membre ale aceleaşi familii, cruciferele, alături de varza de Bruxelles, conopida şi wasabi.

Dacă aveţi dureri reumatice, specialistul nostru vă sugerează ca pe zona afectată să aplicaţi cataplasme cu hrean crud atât timp cât nu apare senzaţia de arsură.

Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, recomandă hreanul pentru efectul expectorant şi decongestionant al căilor respiratorii superioare. În acest sens, hreanul ras poate fi folosit ca un condiment la masă ori combinat în părţi egale cu miere.

Principii active:
● ulei volatil
● vitaminele B1 şi C

Întrebuinţări terapeutice:
● hreanul poate înlocui cu succes un analgezic, calmând rapid durerile de cap
● are efect stimulant asupra aparatului digestiv prin creşterea poftei de mâncare şi a activităţii biliare
● are rol laxativ şi purgativ
● stimulent al metabolismului
● ajută la eliminarea nisipului şi pietrelor la rinichi
● are efect remineralizant.


PISTRUI
Hreanul ras se mace­rează în oţet timp de 5-6 zile. Cu acest lichid se freacă petele sau pistruii de 2-3 ori pe zi sau cel puţin seara. Atenţie! Extern, hreanul, mai ales sub formă de cataplasmă, va fi folosit cu prudenţă de persoanele cu pielea sensibilă, alergică.


CONTRAINDICAŢII
În contact cu pielea, hreanul poate produce iritaţii foarte puternice, comparabile cu arsurile. Acesta este motivul pentru care va fi aplicat extern la început doar pentru perioade scurte, mărindu-se treptat timpul de expunere, doar dacă nu apare reacţia iritativă puternică. De asemenea, hreanul se administrează cu prudenţă persoanelor cu colon iritabil sau care suferă de gastrită hiperacidă. În alimentaţie, hreanul în exces duce la deranjamente digestive şi tulburări nervoase.

×
Subiecte în articol: terapii complementare