x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

09 Iul 2018   •   11:05
Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Sunt apele termale panaceul universal? Sau există și contraindicații? Ce trebuie să știi atunci când te hotărăști să mergi într-o stațiune balneară cu ape termale.

Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie de la staţiunea termală Tăşnad să identificăm contraindicaţiile.

Nu de alta, dar apele extraordinare ale staţiunii sătmărene au atât de multe calităţi, între care termalitatea ridicată, prin cele 72-78 de grade celsius cu care iese din pământ, lista lungă de componente chimice conţinute şi radioactivitatea scăzută, încât e mai uşor să enumeri la ce nu sunt bune apele. În plus, e bine ca acum, când putem profita de zilele frumoase ale unei toamne încă generoase, când canicula nu ne mai opreşte să petrecem o zi întreagă într-un ştrand termal, să ştim căror afecţiuni nu le sunt indicate aceste ape.

Toată lumea care ezită să vină aici se teme de tensiunea arterială. Pentru valorile tensionale foarte ridicate, evident, nu sunt indicate apele termale în general, iar expunerea la soare care este asociată cu ştrandurile în aer liber este evitată de aceştia, însă nici piscinele acoperite din staţiune nu sunt o soluţie pentru ei. Apoi, nu merg bine pacienţii cu afecţiuni ale glandei tiroide, nu-mi place cum reacţionează, deşi nu aş pune-o chiar în categoria contraindicaţiilor, dar e necesară multă precauţie în cazul lor. Le-am observat atent pe pacientele care suferă de aceste afecţiuni ale tiroidei şi mi s-a părut că le agită. Însă la Felix reacţia lor era mult mai puternică, din cauza nivelului ridicat al radioactivităţii apei.

Tot din acestă cauză nu merg apele termale pentru cei cu afecţiuni psihice, cum ar fi schizofrenia. Deşi staţiunile cu.....................

Citește mai departe despre indicațiile și contraindicațiile băilor termale

×