x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Levănţica, un bun anticearcăn

Levănţica, un bun anticearcăn

de Georgeta Licsandru    |    24 Iun 2008   •   00:00

Sînteţi epuizat după o zi agitată la serviciu? O baie călduţă în care adăugaţi flori de levănţică este ceea ce vă trebuie! Aţi stat multe ore în trafic şi aţi ajuns acasă un pachet de nervi?

Sînteţi epuizat după o zi agitată la serviciu? O baie călduţă în care adăugaţi flori de levănţică este ceea ce vă trebuie! Aţi stat multe ore în trafic şi aţi ajuns acasă un pachet de nervi? Un masaj cu ulei de levănţică poate fi soluţia! Iar dacă vă este greu să adormiţi, puneţi cîteva picături de ulei volatil de levănţică în lampa de aromoterapie şi veţi avea un somn liniştit. Levănţica are un puternic efect de relaxare, dar şi de sedare, de aceea o baie cu flori de levănţică asigură un somn odihnitor atît adulţilor, cît şi copiilor. Masarea tîmplelor cu ulei de levănţică este o altă recomandare pe care o fac specialiştii persoanelor care suferă de insomnie. Levănţica a fost apreciată pentru proprietăţile sale încă din trecut. Două dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile – Cleopatra şi Nefertiti – foloseau florile de levănţică pentru recăpătarea bunei dispoziţii şi pentru relaxare. Iar în Roma Antică, levănţica era numită „floarea care aduce pacea în suflet“. În prezent s-a demonstrat că uleiul volatil din flori de levănţică influenţează pozitiv starea de spirit, are proprietăţi antidepresive şi de stimulare a sistemului nervos.

 

Remediu contra stresului

„Datorită componentelor sale, uleiul volatil de levănţică este un bun remediu antistres. Băile în care adăugăm flori de levănţică sau cîteva picături de ulei volatil, masajul cu ulei de levănţică sînt recomandate pentru înlăturarea migrenelor, nevralgiilor, stărilor de astenie. Insomnia, stările de agitaţie intră de asemenea în indicaţiile terapeutice ale florilor de levănţică. Folosirea uleiurilor de levănţică, roiniţă, trandafir dă rezultate foarte bune în cazul nevrozelor, depresiilor, atunci cînd eşti foarte tensionat, cînd musculatura este foarte contractată. Uleiurile volatile dau un miros plăcut apei de baie şi acţionează direct asupra psihicului, calmîndu-l“, explică dr Cristina Pavel, medic specialist medicină generală, cu competenţă în homeopatie şi apifitoterapie. Specialistul nostru ne atrage atenţia ca, în cazul masajului, să nu aplicăm uleiul volatil de levănţică nediluat pe piele, deoarece pot apărea iritaţii. Pentru masaj, uleiul de levănţică se combină cu ulei de măsline, de sîmburi de struguri sau de migdale.

 

Relaxare

Masajul, baia cu flori de levănţică ne ajută să ne relaxăm. Ce ne facem însă cu ochii obosiţi, încercănaţi? Soluţia vine de la compresele cu infuzie din flori de levănţică. Compresele se aplică pentru cîteva minute pe faţă. De asemenea putem să ne spălăm pe faţă cu infuzie din flori de levănţică. Infuzia călduţă are efect calmant, decongestionant şi hidratant.

 

×
Subiecte în articol: flori levantica terapii complementare lev