x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mâncarea bio, mai “curată‘‘

Mâncarea bio, mai “curată‘‘

de Florina Zainescu    |    15 Feb 2008   •   00:00
Mâncarea bio, mai “curată‘‘

STUDIU ● Copiii hrăniţi convenţional au pesticide în organism
Cercetătorii americani au descoperit "urme‘‘ biologice de pesticide în urina şi saliva copiilor care au mâncat alimente convenţionale procurate din băcănii.
● Produsul zilei: Melci din grâu integral ecologic


STUDIU ● Copiii hrăniţi convenţional au pesticide în organism
Cercetătorii americani au descoperit "urme‘‘ biologice de pesticide în urina şi saliva copiilor care au mâncat alimente convenţionale procurate din băcănii.


Când acelaşi copil a consumat fructe, legume şi sucuri organice, cercetătorii nu au mai detectat "urmele‘‘ de pesticide. "Odată făcută trecerea de la mâncarea convenţională la mâncarea organică, pesticidele (malathion şi clorpirifos) pe care le putem măsura în urină dispar. Urmele de pesticide reapar de îndată ce individul revine la dieta convenţională‘‘, a declarat Chensheng Lu, principalul autor al studiului publicat pe site-ul revistei lunare Environmental Health Perspectives, editată de National Institute of Environmental Health din Statele Unite. Urmele de pesticide au dispărut rapid, după 8-36 de ore din momentul în care copiii au trecut pe alimentaţie ecologică. Subiecţii testelor au fost 21 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani din Mercer Island. Experimentele vor fi reluate în Georgia. Studiul nu a făcut încă legătura între nivelul pesticidelor şi consumul unui anume aliment, dar teste anterioare au demonstrat că piersicile, merele, ardeii, nectarinele, căpşunile şi cireşele se numără printre fructele şi legumele care "lasă‘‘ niveluri detectabile de pesticide. "Nu ne-am propus să promovăm consumul de alimente organice, chiar dacă datele noastre demonstrează clar că hrana cu un nivel ridicat de ingrediente organice are mult mai puţine reziduuri de pesticide‘‘, a subliniat Lu, care este consultant pe probleme de pesticide la Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA. El a adăugat că nu există dovezi certe că pesticidele detectate în organismul copiilor au efecte adverse asupra sănătăţii.


EFECTE. Însă a completat că un studiu recent făcut pe animale a demonstrat că apar probleme neurologice persistente la şoarecii care, prin dietă, au fost expuşi la clorpirifos. Moartea sau problemele grave de sănătate au intervenit în mii de cazuri în care cobaii au fost expuşi la niveluri mari de malathion şi clorpirifos. Dar o legătură între problemele neurologice şi expunerea repetată la niveluri mici de pesticide este mult mai greu de determinat, a declarat Lu. El a adăugat că e imperios necesar să se facă cercetări amănunţite asupra răului pe care pesticidele l-ar putea face copiilor, chiar şi în dozele mici întâlnite în mâncare şi permise de legislaţia în vigoare.

×
Subiecte în articol: pesticide bio