x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Masaj si uleiuri contra gripei

Masaj si uleiuri contra gripei

25 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Gripa poate fi prevenita prin mai multe metode, dintre care cea mai eficienta este vaccinul antigripal. Insa terapiile complementare – fitoterapia, gemoterapia, reflexoterapia sau masajul terapeutic – pot sa lucreze impreuna pentru a va reda tonusul. De asemenea, masajul terapeutic poate sa va pregateasca organismul pentru a face fata unei gripe, intarindu-i imunitatea.

Frictiuni si framantatul pielii

Masajul consta intr-o serie de manevre terapeutice variate, ce se aplica sistematic pe suprafata intregului corp, pentru a usura anumite simptome sau pentru a preveni anumite boli. Doctorul Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, enumera manevrele fundamentale ale masajului, care au efect de tonifiere a organismului si de preventie a gripei: netezirea sau alunecarile aplicate la suprafata corpului (efleurajul), frictiunile, framantatul sau stoarcerea tesuturilor (petrisajul), baterea sau lovirile usoare si ritmice (tapotarea) si vibratia. Aceste manevre fundamentale ale masajului terapeutic nu pot lipsi din nici o sedinta de masaj, insa ele trebuie aplicate corect, de un specialist. El trebuie sa cunoasca tehnicile de masaj, efectele posibile si sa respecte anumite conditii optime de lucru si de igiena a procedurii. "Actiunea fiziologica a masajului consta atat in efecte locale (efectul sedativ asupra nevralgiilor, de exemplu), cat si efecte generale, precum cresterea functiei circulatorii si a celei respiratorii, augmentarea metabolismului bazal si imbunatatirea starii generale a pacientului", explica dr. Georgiana Tache. De asemenea, "aceleasi tehnici de masaj aplicate de specialist ajuta la stimularea generala a organismului, la cresterea rezistentei acestuia la agresiunile termice, microbiene sau toxice si la ameliorarea capacitatii de efort", adauga specialistul. Pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune, masajul trebuie realizat cu ajutorul uleiurilor esentiale de brad, pin, eucalipt, menta sau cimbru.

COMBINATII. Masajul se poate asocia cu programele de gimnastica, inot, ciclism, alte sporturi de agrement sau dintre cele recomandate de catre specialistii din domeniu. Terapia cu vitamine si minerale sau chiar sauna, impreuna cu masajul terapeutic, sunt menite sa asigure cresterea imunitatii organismului la agresiunile virale, microbiene sau toxice.

CONTRAINDICATII. Masajul este contraindicat persoanelor care sufera de boli de piele, cum ar fi cele de natura parazitara, inflamatorie, eczemele, eruptiile, arsurile. Pacientii cu stari patologice cu caracter general, insotite de febra si stari de agitatie, de oboseala acuta sau astenie intensa nu pot face masajul terapeutic. De asemenea, masajul nu este recomandat celor cu boli sau leziuni cu caracter hemoragic sau celor care prezinta riscul unor complicatii grave ale bolilor cronice.

×
Subiecte în articol: masajul terapii complementare