x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Măşti naturale pentru păr

Măşti naturale pentru păr

de Oana Antonescu    |    01 Sep 2008   •   00:00

Pentru părul gras, dar mai ales pentru cel uscat, soarele puternic al verii nu este tocmai cel mai bun prieten. Sănătatea podoabei capilare interesează mai mult pe femei decît pe bărbaţi, în ciuda faptului că razele soarelui deteriorează în egală măsură părul bărbaţilor şi al femeilor.



Pentru părul gras, dar mai ales pentru cel uscat, soarele puternic al verii nu este tocmai cel mai bun prieten. Sănătatea podoabei capilare interesează mai mult pe femei decît pe bărbaţi, în ciuda faptului că razele soarelui deteriorează în egală măsură părul bărbaţilor şi al femeilor. Acum, la final de concediu, este momentul să acordăm o îngrijire specială părului degradat, iar dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne oferă cele mai eficiente soluţii, recomandate nu doar femeilor, ci şi bărbaţilor.

Un remediu la îndemînă pentru orice tip de păr este gălbenuşul de ou, care redă strălucirea podoabei capilare. Gălbenuşul de ou se aplică la rădăcina firului de păr (dacă părul este lung se fac cărări) timp de o jumătate de oră, apoi se clăteşte părul cu apă. Specialistul nostru ne recomandă să nu folosim şampon, cel puţin pînă în următoarea zi. Pentru părul uscat şi degradat după expunerea la soare se poate folosi o altă mască simplă, preparată dintr-un amestec de gălbenuş de ou cu smîntînă sau maioneză. Pentru părul gras se amestecă un gălbenuş de ou cu miere. Ideal ar fi ca aceste măşti să se aplice nu doar după revenirea din sejurul la mare, ci şi înainte, pentru a preveni degradarea părului.

Dacă părul şi-a pierdut strălucirea după sejurul la mare, dr Cristina Bălănescu recomandă decocturi de rostopască, coada şoricelului, ţintaură, iarbă mare sau calomfir. Decoctul se prepară cu o lingură de plantă (la alegere) la 250 ml de apă. Se fierbe zece minute şi se beau trei căni pe zi, pe o perioadă de 20 de zile. De două-trei ori pe săptămînă, planta fiartă pentru decoct se aplică la rădăcina firelor de păr, apoi se acoperă capul cu un prosop timp de o jumătate de oră. Acest tratament poate fi repetat ori de cîte ori este necesar, însă cu o pauză de 10-20 de zile. Pentru ca părul să devină mai sănătos, se poate folosi şi extractul din mlădiţe de tuia. Se administrează 50 de picături de extract zilnic, dimineaţa sau seara timp de 21 de zile. Cura se poate repeta după o pauză de trei săptămîni.

SOLUŢIE. Împotriva căderii părului, dr Cristina Bălănescu recomandă o soluţie preparată astfel: 50 ml de ulei de măsline sau ricin amestecat cu 50 ml de gaz, 50 ml de alcool de 40 de grade şi o căpăţînă de usturoi. Usturoiul şi alcoolul pot fi înlocuite cu 50 de ml de tinctură de ardei iute. În acest amestec se îmbibă un tampon de vată cu care se fricţionează pielea capului. Se acoperă capul cu un prosop o jumătate de oră, după care vă spălaţi în mod normal.  

×
Subiecte în articol: parul terapii complementare