x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Medicina blăndă in sezonul rece

Medicina blăndă in sezonul rece

06 Noi 2007   •   00:00

Ceai de păpădie in loc de paracetamol. Sirop de pătlagină in loc de pastile pentru tuse. Acupunctură şi homeopatie pentru stimularea imunităţii. Putem scăpa de guturai fără medicamente, doar cu ajutorul remediilor naturiste.


Ceai de păpădie in loc de paracetamol. Sirop de pătlagină in loc de pastile pentru tuse. Acupunctură şi homeopatie pentru stimularea imunităţii. Putem scăpa de guturai fără medicamente, doar cu ajutorul remediilor naturiste.

Natura ne pune la dispoziţie cea mai dotată farmacie destinată tratării virozelor specifice sezonului rece. Acest lucru este demonstrat ştiinţific. Un studiu recent, realizat de cercetători din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, arată că cele mai bune şi mai căutate tratamente contra virozelor au la bază compuşi provenind din natură.

Dr Luminiţa Sărcă, medic de familie, cu competenţe in apifitoterapie, de la Ambulatoriul Dorobanţi, este de părere că remediile naturiste administrate de la primele simptome ale virozelor sunt eficiente şi scutesc organismul de efectele secundare ale unor medicamente precum paracetamolul, ibuprofenul, algocalminul etc. Insă nici tratamentele pe bază de plante nu trebuie administrate după ureche. "Există scheme de tratament pentru fiecare pacient, pe care numai medicul este in măsură să le recomande. In funcţie de factorii de risc şi de vărsta fiecărui pacient, medicul cu competenţe in medicina complementară stabileşte ce fel de preparate din plante sunt indicate, cănd şi cum trebuie administrate", atrage atenţia medicul Luminiţa Sărcă. Să luăm exemplul unuia dintre cele mai utilizate preparate pentru stimularea imunităţii in sezonul rece: echinacea. Ei bine, nu toată lumea şi mai ales nu toţi copiii pot lua echinacea, pentru că unii pot dezvolta reacţii alergice. In plus, echinacea nu se administrează in primele două luni după efectuarea vaccinului antigripal.

Medicul Luminiţa Sărcă mai subliniază că nu toate răcelile sunt banale: "Să nu neglijăm posibilele complicaţii ale virozelor şi mai ales ale gripei. Dacă febra se prelungeşte mai mult de două zile, dacă este insoţită de dureri in piept sau dificultăţi respiratorii, pacientul nu trebuie să amăne consultarea medicului."

Fitoterapia

Ceaiurile călduţe din frunze de pătlagină, levănţică, cimbru, isop calmează senzaţia de arsură in găt, pe care o simţim la primele semne ale unei răceli. Efect similar au cataplasmele cu muştar sau cartof crud. Iar inhalaţiile cu uleiuri volatile de busuioc, de eucalipt sau de cedru ameliorează simptomele guturaiului şi descongestionează căile respiratorii. Echinacea are proprietăţi imunostimulatoare şi antivirale, putănd fi folosită pe tot parcursul sezonului rece pentru intărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor respiratorii. Avem aici numai căteva exemple din farmacia naturii, care ne oferă remedii simple, dar eficiente, remedii sigure, dar fără efecte secundare.

Mama-natură are leac pentru toate simptomele virozelor respiratorii care vin o dată cu răcirea vremii. Există plantele care tratează de la febră pănă la dureri in găt, de la dureri de cap pănă la tuse şi nas infundat. Contra febrei, in mod obişnuit, apelăm la un antitermic (paracetamol sau algocalmin). Atenţie! Paracetamolul poate avea insă efect hepatotoxic, pe cănd ceaiurile nu au reacţii secundare. "Febra apărută ca reacţie a organismului la infecţia respiratorie poate fi scăzută cu o infuzie din plante amare, cu proprietăţi depurative şi antiinfecţioase. In categoria plantelor amare intră ghinţura, păpădia, pelinul", ne sfătuieşte dr Cristina Pavel, medic primar medicină de familie, cu competenţe in apifitoterapie şi homeopatie. Febra scade mai rapid dacă folosim pulberea din plante, administrată sublingual, in doze de căte o linguriţă.

Calmarea tusei

Am scăpat de febră, dar nu ne dă pace tusea. Cu două-trei căni de ceai zilnic ii venim de hac şi tusei. Tratamentul naturist al tusei durează cinci-şapte zile, atăt căt ne chinuieşte de obicei şi o viroză respiratorie. In primele zile ale bolii, atunci cănd tusea este uscată, specialiştii ne recomandă infuziile din plante cu acţiune emolientă, antiinflamatoare, antispastică (pătlagină, podbal, tei, lumănărică). După două-trei zile, tusea insoţită de expectoraţii poate fi tratată cu ceaiuri de ciuboţica-cucului, iederă, iarbă-mare, lemn-dulce. De asemenea, pe tot parcursul bolii e bine să avem la indemănă siropul de pătlagină, pregătit in casă. In acest scop, amestecăm frunze de pătlagină şi miere, in părţi egale. Se lasă la macerat căteva ore intr-un loc călduros şi se iau căte două-trei linguriţe pe zi, cu 30 de minute inainte de masă.

Ce ne facem insă cu durerile in găt? "Virusurile care circulă in sezonul rece sunt principalele cauze ale acestor dureri. Gargara cu infuzie de arnică, muşeţel, cimbrişor, gălbenele, coada-şoricelului, salvie, busuioc, muguri de brad inlătură senzaţia de uscăciune şi usturime din găt, datorită proprietăţilor antiseptice, antiinfecţioase şi emoliente ale acestor plante", precizează medicul Cristina Pavel. Amigdalele inroşite, dificultăţile la inghiţire pot fi tratate cu extracte din muguri de plante. Extractul din mlădiţe de măceş este unul dintre cele mai bune, fiind recomandat atunci cănd amigdalitele, laringitele recidivează.

Homeopatia

Homeopatia reprezintă o metodă eficientă de vindecare a bolilor, care sprijină tendinţa naturală a organismului de a se reface singur. Şi ceea ce este mai important: homeopatia acţionează cu blăndeţe, fără efecte secundare. "Toate simptomele bolilor sunt expresia unei dizarmonii la nivelul intregii fiinţe, iar ceea ce trebuie tratat nu este boala, ci pacientul. Pentru găsirea remediului homeopatic potrivit se va lua in considerare persoana ca un intreg şi se va ţine cont de caracteristicile individuale, atăt de cele psihice, căt şi de cele fizice", arată dr Dorin Dragoş, medic primar de medicină internă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, asistent universitar la UMF "Carol Davila", specialist in medicina alternativă. Pentru a găsi remediul potrivit, homeopatul trebuie să ştie căt mai multe despre pacient. Sunt importante datele legate de nivelul de energie, de bolile pe care le-a mai avut şi de modul de viaţă. Este de dorit ca pacientul să-şi consulte homeopatul cănd are o răceală, o durere de cap sau orice alt simptom care il ingrijorează şi nu este bine să-şi administreze singur remediile. Cel mai probabil, acestea nu vor avea nici un efect, aflăm de la specialistul nostru.

APITERAPIE. Farmacia stupului ne oferă unele dintre cele mai bune mijloace de prevenire a infecţiilor respiratorii: polenul şi propolisul. Acestea intăresc sistemul imunitar datorită vitaminelor pe care le conţin: complexul de B-uri, vitaminele C, D, E, betacarotenul. De asemenea, polenul şi propolisul acţionează similar antibioticelor in cazul debutului unei infecţii. Pe lăngă tabletele pe bază de produse apicole de la plafar, pentru intărirea imunităţii putem amesteca polen, propolis şi miere.

MASAJ TERAPEUTIC. Tehnicile de masaj aplicate de un specialist ajută la stimularea generală a organismului, la creşterea rezistenţei acestuia la agresiunile termice, microbiene sau toxice şi la ameliorarea capacităţii de efort. Masajul constă intr-o serie de manevre terapeutice variate, ce se aplică sistematic pe suprafaţa intregului corp, pentru a uşura anumite simptome sau pentru a preveni instalarea virozelor. Manevrele fundamentale ale masajului sunt: netezirea sau alunecările aplicate pe suprafaţa corpului, fricţiunile, frămăntatul, baterea, lovirile uşoare şi ritmice.

REFLEXOTERAPIE. Cu ajutorul reflexoterapiei, simptomele gripei se pot diminua printr-un masaj energic al măinilor şi al picioarelor in zonele străbătute de meridianele ce corespund nasului, sinusurilor şi amigdalelor. Un alt masaj eficient este cel efectuat in spaţiul dintre degetul mare şi arătător, pe partea posterioară. De asemenea, in această zonă se poate aplica şi o lingură de metal incălzită puţin. Aceste metode se pot folosi şi in scop profilactic, in timpul epidemiilor de gripă.

PIETRE CALDE. Sistemul imunitar poate fi stimulat cu ajutorul masajului indian, realizat prin aşezarea unor pietre calde pe anumite puncte ale corpului. In saloanele specializate, corpul se masează mai intăi cu măinile, cu ulei de lavandă. Apoi se aşază in anumite puncte 54 de pietre foarte fine, de origine vulcanică, care sunt incălzite pănă la temperatura de 40-50 de grade Celsius. Terapia cu pietre calde ameliorează circulaţia săngelui şi metabolismul celular, dar ajută şi la detoxifierea organismului şi creează o stare generală de bine.

VACCIN HOMEOPATIC. Cei care evită vaccinul antigripal clasic de frica inţepăturii au la dispoziţie vaccinul homeopatic. Acesta se prezintă sub forma unor pastiluţe, care se administrează căteva zile pe lună in sezonul rece. Vaccinul homeopatic stimulează blănd reacţia imună a organismului impotriva gripei, fără riscul unor manifestări alergice. Ca şi vaccinul antigripal injectabil, cel homeopatic se prepară anual conform tulpinilor virale specifice fiecărui sezon gripal, anunţate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

ATENŢIE! Vaccinul antigripal homeopatic nu se administrează concomitent cu vaccinul alopat injectabil, deoarece işi anulează efectul reciproc. Medicii homeopaţi recomandă vaccinul homeopatic mai ales persoanelor alergice la compuşii din vaccinul injectabil şi celor care suferă de afecţiuni respiratorii cronice. De reţinut că vaccinul homeopatic nu trebuie administrat fără avizul medicului.

Sfatul medicului

In sezonul rece, prevenirea infecţiilor respiratorii poate fi realizată cu ajutorul cătorva şedinţe de acupunctură. Medicina tradiţională chineză consideră că scăderea imunităţii este rezultatul activităţii energetice scăzute a organismului. Atunci cănd imunitatea este scăzută, energia vitală a organismului este blocată. Potrivit medicinei chineze, stomacul este generatorul de energie pentru intreg organismul. Concomitent cu scăderea energiei stomacului este diminuată şi acţiunea organelor implicate in procesul de imunitate. Acest fenomen deschide drumul factorilor agresivi din atmosferă, microbilor care dezvoltă bolile. "Acupunctura acţionează asupra diferitelor puncte de pe corp şi deblochează energia. Sunt suficiente 10-12 şedinţe de acupunctură pentru a reda echilibrul energiilor din organism şi pentru a intări sistemul natural de apărare a organismului", arată dr Alice Popescu, medic specialist medicină de familie, competenţă in acupunctură.

Ştiaţi că

Pentru prevenirea virozelor respiratorii putem face o cură cu produse gemoterapice. Este vorba despre maceratele glicerinice din muguri de coacăz negru, brad, măceş sau mesteacăn.

Uleiul volatil de busuioc are proprietăţi antibacteriene, analgezice, antiinflamatoare, expectorante, fiind recomandat in viroze respiratorii sub formă de inhalaţii, masaj sau băi aromatice (căteva picături de ulei adăugate in apa de baie).

Hreanul este bogat in vitamina C, ceea ce il recomandă in prevenirea şi tratarea virozelor respiratorii. Pentru aceasta putem pregăti un sirop antitusiv şi expectorant: se amestecă hreanul cu miere, se lasă la macerat intr-un loc călduros. Se iau una-două linguri de sirop zilnic.

Atunci cănd ascultăm o melodie plăcută, organismul uman secretă endorfine - hormoni ai plăcerii, care au efectul de stimulare a imunităţii.

×