x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare „ Medicul adevărat are o mare putere de iubire ”

„ Medicul adevărat are o mare putere de iubire ”

08 Apr 2020   •   11:54
„ Medicul adevărat are o mare putere de iubire ”

Medicul și activitatea profesională a acestuia, în viziunea unui celebru sociolog român, Prof univ dr. Ilie Bădescu este cel mai nou membru al Academiei Romane (iulie 2018).

El este directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române și autorul a trei tratate fundamentale: „Noologia. Cunoașterea ordinii spirituale a lumii”; „Tratat de geopolitică; „Tratat de sociologie rurală”.

Într-un interviu realizat în exclusivitate pentru Ziar Medical la sediul nou al Academiei Române, din București, domnia sa a răspuns întrebărilor ZiarMedical.ro, despre rolul pe care îl are medicul în societatea contemporană. Am pornit de la una dintre afirmațiile sale anterioare cu privire la componenta spirituală a profesiei de medic.

Domnule academician, afirmați, într-un anumit context, că medicina umană riscă uneori să ajungă un fel de „medicină veterinară”. Ce ați vrut să spuneți, de fapt?

Acad. Ilie Bădescu: Dacă medicina n-ar reuși să-și încorporeze dimensiunea spirituală, ea nu s-ar deosebi de medicina veterinară. Așa cum sociologia nu s-ar deosebi de… zoologie. În primul rând, după părerea mea, bolile sunt profund individualizate. Din punctul acesta de vedere, medicul adevărat are o mare putere de iubire. Și, cum spune Sf. Ioan Evanghelistul, când trăiești în iubire, trăiești în Dumnezeu. Deci, iubirea este cel dintâi argument ontologic, că ești în Dumnezeu, că ești cu Dumnezeu.

Medicul care este cu adevărat practicantul medicinii umane este un medic cu o mare capacitate de iubire și cu o smerenie extraordinară. El, prin exelență, este chemat la smerenie, mai mult decât noi, cei obișnuiți, fiindcă el se întâlnește cu cel mai necăjit, adică cel pe care noi, ceilalți, îl ignorăm. Și dacă nu-i face loc în sufletul lui, atunci omul acela rămâne singur cu bolile lui și medicul tratează iluzii; pentru că el tratează boli după tratatul de medicină, nu boala acelui om necăjit. De aceea, spun că un medic fără această dimensiune pierde, după părerea mea, capacitatea de a fi practicant al medicinei umane.

Deci medicul – în munca, în existența sa, până la urmă – trebuie să aibă o profunzime creștină?

Acad. Ilie Bădescu: Creștinismul ajută. El trebuie să aibă o...............

Citește mai departe AICI

×