x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Menta, condiment si remediu digestiv

Menta, condiment si remediu digestiv

04 Apr 2006   •   00:00

Menta este planta medicinala cu cea mai veche descriere, care dateaza inca din anul 1696. In trecut, menta era folosita pentru aceleasi afectiuni ca si in zilele noastre: afectiuni digestive (dispepsii, tulburari digestive cu scaune diareice multiple, balonari, colon iritabil).

"In alimentatie, menta se foloseste cruda, proaspat culeasa, pentru gustul deosebit pe care il da mancarurilor. De aceea este bine sa existe posibilitatea ca planta sa poata fi cultivata in ghiveci", spune dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara, de la Centrul de Sanatate Clar. Adaugarea mentei in salate, sosuri (mai ales in cele cu carne rosie) se face la final, caci, in urma tratamentelor termice, menta isi pierde proprietatile.

Infuzie rece sau calda

Terapeutic, menta uscata se intrebuinteaza sub forma de macerat, infuzie, decoct. "In afectiunile digestive se foloseste intotdeauna infuzie rece pentru a calma durerile, balonarile, colicile. In balonarile care apar la putin timp dupa masa sau chiar in timpul mesei, infuzia se administreaza inainte de a manca. Ea se prepara dintr-o lingurita cu planta la o cana cu apa. Insa in cazul balonarilor care survin dupa 30 de minute-o ora dupa masa, infuzia se bea calda spre fierbinte, pregatita din doua lingurite cu planta la o cana cu apa", spune medicul Cristina Balanescu.

Antiinflamatoare

Infuzia concentrata – trei-patru lingurite cu planta la o cana cu apa – poate fi folosita ca remediu antiinflamator. "Menta, in combinatie cu salcia, face parte din tratamentul reumatismului, al durerilor articulare. In asociere cu salvia este recomandata pentru calmarea tulburarilor endocrine, mai ales a celor care apar la inceputul menopauzei. Iar impreuna cu coada-calului, menta este utila in tratamentul fitoterapeutic al afectiunilor renale. De asemenea, alaturi de musetel si de plante amare (gen rostopasca, anghinare, armurariu), menta are rezultate bune in afectiunile hepatice", spune medicul.

Baie racoritoare si mixtura

Sub forma de ulei, menta are un puternic efect antiinflamator, are proprietati relaxante, racoritoare. Este indicat ca, in aceasta perioada, uleiul de menta sa fie adaugat in cada sau folosit la masaj. Daca adaugam seara 25 de picaturi de ulei de menta in cada, cu siguranta vom dormi mai bine, vom uita de arsita si de problemele avute de-a lungul zilei. In lipsa uleiului, tot pentru acelasi rezultat, se poate adauga in cada o mana cu planta cruda sau maximum doua linguri cu menta uscata. Inainte de culcare, pentru a mari efectul sedativ, este indicat sa bem o cana cu ceai de menta in combinatie cu musetel, angelica sau lavanda.

In alergii, boli infecto-contagioase la copii, precum si in cazul intepaturilor de insecte se aplica mixturi mentolate, care reduc starea de mancarime a pielii.

RECOLTAREA MENTEI. Menta creste spontan in zonele de campie, in gradini, zone submontane. Perioada de inflorire si de recoltare a plantei este de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august. Atentie! De la menta se folosesc doar frunzele! Ele se culeg de pe tulpina si se depoziteaza in locuri uscate si ferite de lumina. Frunzele se lasa la uscat 7-10 zile.

COSMETICA. Frunzele de menta se folosesc in cosmetica in caz de cuperoza. Dr. Cristina Balanescu spune ca frunzele de menta zdrobite se aplica pe tenul curat si se lasa sa actioneze 10-15 minute. Apoi tenul se clateste cu apa din abundenta, dupa care se aplica crema sau lotiune tonica.
×
Subiecte în articol: menta terapii complementare