x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mentaterapia

de Mirela Dădăcuş    |    28 Iul 2009   •   00:00
Mentaterapia
Sursa foto: /Stockxpertcom

Menta este o plantă medicinală cu proprietăţi curative, folosită de secole în India, Europa şi Orientul Mijlociu. Datorită compuşilor activi conţinuţi, menta are proprietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante.

Planta poate fi folosită cu succes în afecţiunile gastro-intestinale, în bolile de ficat şi în indigestii. Mentolul, "ingredientul" principal din mentă, are acţiune eficientă asupra sistemului digestiv, acţionând ca o anestezie asupra membranei mucoasei gastrice. În plus, planta stimulează digestia, tratează diareea, gastrita şi toxiinfecţiile, favorizează secreţia biliară şi contribuie la digestia grăsimilor.

Considerată tratamentul ideal pentru durerile de stomac, menta este de un real folos şi bolnavilor de astm bronşic, celor cu bronşită şi răceli, datorită proprietăţilor sale antispasmodice (care combate spasmele) şi sedative. Şi sinuzita poate fi tratată cu mentă, deoarece mentolul acţionează ca vasodilatator al membranei mucoasei nazale.

Surmenajul psihic, stresul, migrenele şi stările de depresie pot fi tratate cu ulei esenţial de mentă, prin aplicarea acestuia pe tâmple şi ceafă. Uleiul de mentă este un puternic tonic pentru întregul organism.


FOLOSITĂ ŞI ÎN COSMETICĂ

Menta este utilizată şi în tratamentele cosmetice, fiind recomandată persoanelor cu acnee, puncte negre sau celor cu afecţiuni dermatologice. Pentru că este un excelent antiseptic, menta vindecă iritaţiile provocate de muşcăturile sau înţepăturile insectelor. Datorită aromei sale puternice, menta mai este folosită în unele produse de îngrijire: pasta de dinţi, loţiuni, geluri, creme de corp sau de faţă, geluri de duş, apă de gură etc.

În perioadele de caniculă, fitoterapeuţii ne recomandă să bem zilnic trei căni de ceai de mentă. Acesta se prepară prin adăugarea unei linguriţe de mentă mărunţită la 100 ml de apă fiartă. Pentru un efect răcoritor, ceaiul trebuie băut rece, simplu sau cu câteva cuburi de gheaţă. Datorită aromei şi gustului său răcoritor, planta este utilizată şi în bucătărie, la condimentarea mâncării sau la asezonarea desertului.

MENTOL. Frunzele de mentă conţin o cantitate mare de mentol, taninuri, vitamina C, acizi organici, săruri mi­nerale şi substanţe antibiotice.

×
Subiecte în articol: menta afectiune terapii complementare