x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Merişorul

de Gina Matei    |    28 Mar 2011   •   18:42
Merişorul
158620-18-23-sante-page-3-image-0001.jpgMerişorul se mai numeşte şi afin roşu datorită asemănării cu afinele. Fructele de merişor pot fi mâncate ca atare, dar s-ar putea ca gustul lor acrişor să nu vă fie pe plac. Dacă vă aflaţi în această situaţie, puteţi prepara merişorul sub formă de ceai, îndulcit cu puţină miere.

Tratează infecţiile urinare
Merişorul conţine vitamina C şi săruri de magneziu. De aceea, dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină gene­rală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, îl recomandă pentru întărirea sistemului imunitar. Merişorul are rol bactericid, diuretic, antiinflamator, antiinfecţios. Pentru că este un dezinfectant urinar eficient, specialistul nostru îl recomandă în ameliorarea problemelor cauzate de cistite sau alte infecţii urinare.

Decoct contra hemoragiilor
Merişorul se poate administra şi sub formă de tablete, disponibile la plafar. În funcţie de afecţiunea pentru care este indicat şi de gravitatea acesteia se administrează una până la trei tablete pe zi. Tot de la plafar vă puteţi achiziţiona tinctură de merişor, din care puteţi lua 25 de picături de 3 ori pe zi. În cazul în care preferaţi infuzia sau decoctul puteţi folosi în acest scop fructele sau frunzele de merişor. Infuzia se obţine dintr-o linguriţă de frunze sau fructe la 250 ml de apă. Acestea se lasă la infuzat 10 minute.

Decoctul este mai concentrat, se obţine dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă care se fierb 5 minute. Se lasă acoperit 5 minute, apoi se strecoară. Atât din infuzie, cât şi din decoct se consumă trei căni pe zi. Datorită conţinutului în tanin, decoctul este util în tratamentul diareei şi al hemoragiilor. Doctorul Cristina Bălănescu atrage atenţia că acest decoct şi toate preparatele pe bază de merişor sunt contraindicate femeilor însărcinate.

Antiinflamator contra durerilor reumatice
Pentru că are capacitatea de a întări sistemul imunitar, merişorul este recomandat şi în afecţiunile virale sau infecţioase: laringite, faringite. De asemenea, calmează tusea.
Iar pentru că este un antiinflamator, merişorul se poate asocia cu alte plante care au acest rol, de exemplu salvia şi salcia, pentru calmarea durerilor reumatice.

DE LA MUNTE. Merişorul creşte în zonele montane, la altitudini de peste 1.300 m. Are frunze permanent verzi. Fructele de merişor sunt sferice, la început albe, apoi roşii, lucitoare. Ele pot fi recoltate în perioada septembrie-octombrie.

×