x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mierea, elixir de tinerete

Mierea, elixir de tinerete

21 Apr 2006   •   00:00

Nu degeaba producatorii de cosmetice includ miere in compozitia cosmeticelor. Pentru ca mierea este pentru piele o bogata sursa de sanatate. Ea contine enzime care au efect bactericid, distrugand microbii de la nivelul pielii.

Nu degeaba producatorii de cosmetice includ miere in compozitia cosmeticelor. Pentru ca mierea este pentru piele o bogata sursa de sanatate. Ea contine enzime care au efect bactericid, distrugand microbii de la nivelul pielii. De aceea, mierea se recomanda persoanelor cu ten acneic sau cu leziuni la nivelul pielii. In compozitia acestui produs apicol intra si multe saruri minerale, oligoelemente, aminoacizi si vitamine care hidrateaza pielea. Produsul apicol mai contine flavonoide (polifenoli) si polen, ambele cu puternic efect antioxidant. "O alta proprietate a mierii este aceea ca elimina toxinele din piele", ne spune dr. Stefan Stangaciu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si acupunctura, de la Neoclinique.

Salcam sau brad. Masca se aplica seara, iar in prealabil se curata pielea fetei si a gatului cu apa si sapun. Apoi se acopera cu un strat de miere, dar nu inainte de a o incalzi in palme. Dr. Stefan Stangaciu ne recomanda mierea de salcam sau de brad, intrucat cele doua sunt fluide si se pot aplica mai usor pe piele. Dupa cinci-zece minute de la aplicare, mierea va avea un efect astringent asupra pielii, mai ales in cazul persoanelor cu ten uscat. Daca senzatia este puternica si greu de suportat, masca se poate indeparta cu apa calda. Ideal ar fi ca ea sa se pastreze pe fata intre 20 si 30 de minute, cu atat mai mult pe tenul gras sau acneic.

Masti periodice. La urmatoarele masti, timpul de aplicare trebuie sa creasca cu zece minute. Se poate ajunge chiar la aplicari de una-doua ore, ideal in cazul tenului gras sau acneic. Daca efectul astringent este prea puternic, mierea se poate combina cu o infuzie de galbenele, preparata dintr-o lingurita de galbenele la o cana cu apa (250 ml). Trei parti de miere se amesteca cu o parte de infuzie si se aplica apoi pe fata. Pielea are nevoie permanenta de hidratare si curatare. De aceea, mastile cu miere se aplica periodic, de-a lungul intregii vieti.

CONTRAINDICATII. Din cauza continutului scazut de apa, mierea deshidrateaza pielea. In acest caz, mastile nu sunt recomandate persoanelor deshidratate, pentru ca le va accentua lipsa de apa, existand riscul aparitiei unor eriteme (roseata locala). Dr. Stefan Stangaciu recomanda consumul de lichide inaintea aplicarii unei masti cu miere.

CURE. Mastile cu miere sunt ideale in cazul schimbarilor de sezon si de temperatura. Daca doriti sa aveti un ten frumos si sanatos inaintea unui eveniment important, trebuie sa stiti ca mastile cu miere isi vor face efectul daca sunt aplicate cu trei saptamani inainte, o data la doua zile. Dr. Stefan Stangaciu recomanda in paralel consumul a doua-sase lingurite de miere pe zi.

ACNEE, ECZEME. Mierea are proprietatea de a curata tenul de eczeme si acnee. Pentru eczeme se poate prepara un amestec din trei parti de infuzie de galbenele si o parte de miere. Tot pentru eczeme, dr. Stefan Stangaciu recomanda un amestec de miere (95%) cu tinctura de propolis (5%), spre exemplu 95 ml miere si 5 ml tinctura. Si laptisorul de matca este eficient in astfel de afectiuni. El se foloseste fie combinat cu miere, fie ca atare.
×
Subiecte în articol: miere mierea terapii complementare