x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mierea sperie virusurile

Mierea sperie virusurile

de Georgeta Licsandru    |    30 Sep 2008   •   00:00

O linguriţă de miere în fiecare dimineaţă ne păzeşte de virozele respiratorii, spuneau bunicile noastre. Acum, efectul imunostimulator al mierii a fost dovedit ştiinţific. Mierea conţine peste 400 de substanţe nutritive, printre care vitaminele C şi B, care întăresc imunitatea şi ne feresc de răceli.



O linguriţă de miere în fiecare dimineaţă ne păzeşte de virozele respiratorii, spuneau bunicile noastre. Acum, efectul imunostimulator al mierii a fost dovedit ştiinţific. Mierea conţine peste 400 de substanţe nutritive, printre care vitaminele C şi B, care întăresc imunitatea şi ne feresc de răceli.

În acelaşi timp, mierea serveşte ca vehicul pentru celelalte produse apicole – polenul, propolisul sunt înghiţite mai uşor dacă sunt amestecate cu o linguriţă de miere. Amestecul de propolis şi de miere are proprietăţi antibacteriene, antivirale, fiind cel mai blând tratament al răcelilor şi gripei. Iar polenul este asemenea unui aliment energizant, care oferă proteine, aminoacizi, vitamine şi minerale persoanelor obosite sau celor cu imunitatea slăbită. Alături de miere, propolis sau polen acţionează lăptişorul de matcă. Acesta conţine gamaglobuline, proteine care stimulează imunitatea. Atunci când urmăm un tratament cu lăptişor de matcă este bine ca orice formă de zahăr rafinat să fie înlocuită cu miere, ne sfătuieşte biochim. dr Cristina Mateescu, şef colectiv de cercetare apiterapie de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură. Specialistul spune că putem să dăm miere şi copiilor după ce au împlinit 1 an. Dacă iau doze bine stabilite de propolis şi miere, copiii nu mai răcesc atât de des în sezonul rece. Produsele apicole întăresc imunitatea micuţilor şi în acelaşi timp stimulează procesul de creştere.

Glucoză şi fructoză

Mierea conţine 40% fructoză şi 35% glucoză. Datorită zaharurilor, mierea este indicată şi în dieta cardiacilor în această perioadă, când sistemul cardiovascular este suprasolicitat de efortul de adaptare la temperaturile scăzute. "Mierea stimulează buna funcţionare a muşchiului cardiac, îl hrăneşte cu zaharurile direct asimilabile – glucoză şi fructoză. De multe ori, în cazul palpitaţiilor sau atunci când simţim că ne înţeapă inima, o linguriţă-două de miere ne ajută să ne liniştim", arată biochim. dr Cristina Mateescu.

PROPRIETĂŢI. Mierea ajută la absorbţia unor medicamente. Atunci când este inclusă în dieta copilului, mierea contribuie la asimilarea calciului. Persoanele care consumă frecvent miere nu suferă de alergie la polen. Potrivit biochim. dr Cristina Mateescu, mierea acţionează ca un vaccin în aceste cazuri. Ea conţine granule de polen, care asigură imunizarea dacă sunt oferite organismului în doze crescute.

POLEN. Copiii, bătrânii, persoanele cu imunitatea scăzută pot face o cură cu polen în lunile de toamnă. Cura durează aproximativ trei săptămâni, timp în care se administrează câte două-trei tablete de polen pe zi. Se poate folosi şi polenul ca atare amestecat cu miere sau adăugat în ceai.

×
Subiecte în articol: miere mierea terapii complementare