x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Obligeana

de Gina Matei    |    16 Iun 2009   •   00:00
Obligeana
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Obligeana este cunoscută ca fiind planta ce aduce bună dispoziţie şi vitalitate. Tocmai de aceea, este recomandată în simptome legate de anxietate şi depresie: agitaţie, insomnie, astenie psihică. Se foloseşte sub formă de macerat la rece şi se consumă o jumătate de pahar (100 ml), dimineaţa, la prânz şi seara, în cure de patru săptămâni, urmate de 14 zile de pauză.



Dar, după cum spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med, planta este folosită mai ales în tulburările digestive: anorexie, balonări, colici. Infuzia din rădăcina acestei plante prezintă proprietatea remarcabilă de a stimula întregul proces de digestie, de a regla aciditatea gastrică şi de a vindeca tulburările cronice ale stomacului.

În plus, ajută la refacerea florei intestinale, fiind un aliat eficient în lupta cu gastrita şi ulcerul. Consumul de infuzie din obligeană elimină stările de anemie, de greaţă sau hiperaciditate gastrică. Infuzia se prepară astfel: se pune o linguriţă cu rădăcină de obligeană la o cană cu apă fierbinte şi se bea de trei ori pe zi.

SCĂPAŢI DE FUMAT CU OBLIGEANĂ!
"Obligeana are şi un rol cosmetic: revigorează ochii obosiţi. Rădăcinile proaspete ale plantei se pun în storcător. Cu sucul obţinut se ung pleoapele şi se lasă două sau trei minute să acţioneze. După tratament, se clătesc ochii cu apă rece", precizează medicul Cristina Bălănescu.

Dacă doriţi să scăpaţi de viciul fumatului, rădăcina de obligeană este soluţia. Se mestecă rădăcinile plantei timp de cinci minute, după care se clăteşte cavitatea bucală.

Tot obligeana este soluţia salvatoare şi pentru persoanele cu degerături sau care acuză dureri ale oaselor şi articulaţiilor. Pentru acestea, patru linguri cu rădăcină de plantă se adaugă într-un vas de 6 litri cu apă rece şi se lasă timp de opt ore la macerat. După aceea se încălzeşte, se strecoară şi se adaugă în apa pentru baie.

Este recomandat ca tratamentul cu această plantă să nu fie urmat mai mult de trei luni la rând. De asemenea, obligeana nu va fi lăsată la îndemâna copiilor întrucât ingerarea sa în cantităţi mari, peste 15 grame, provoacă probleme digestive şi produce o supraexcitare a sistemului nervos.

MIGRENE
Pentru durerile de cap şi migrene, apărute pe fond de nervozitate, se ia o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă rece, de 3 ori pe zi. Iar pentru obţinerea unor efecte rapide, obligeana poate fi asociată cu pulbere de ghimbir. Tot pentru durerile de cap şi migrene se aplică o cataplasmă: pulberea fin măcinată se amestecă cu apă până se formează o pastă care se pune într-un tifon şi se fixează pe frunte şi ceafă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare