x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Păducelul şi bolile cardiace

Păducelul şi bolile cardiace

de Gina Matei    |    09 Dec 2008   •   00:00


Tratamentul medicamentos în cazul bolilor de inimă poate fi completat cu remedii blânde şi puţin costisitoare. Una dintre cele mai eficiente plante indicate cardiacilor este păducelul, denumit popular "laptele bătrânului". Substanţele chimice din păducel şi efectele sale calmante îl recomandă pentru cardiopatia ischemică, fie ea dureroasă sau nedureroasă, pentru aritmie, dar şi pentru hipertensiunea arterială. Doctor Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed, menţionează că "păducelul este foarte bun în afecţiunile cardiace cu substrat nervos, reuşind să calmeze stările de nervozitate". De asemenea, este un bun adjuvant în tratarea sindromului Raynaud (boală vasomotorie) şi a anginei pectorale.




Mod de administrare

Păducelul se poate administra sub mai multe forme. Cea mai utilizată este infuzia, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Infuzia se prepară cu fructe din păducel, dar se pot adăuga şi frunze sau flori. Seara, înainte de culcare se bea o cană de ceai îndulcit cu miere.

Tinctura de păducel este o soluţie hidroalcoolică ce se administrează sub formă de picături. Cardiacii pot lua 25-40 de picături de trei ori pe zi. Extractul de mlădiţe sau muguri de păducel se administrează în doză unică: 50 de picături o dată pe zi. La fel de eficiente împotriva bolilor de inimă sunt şi capsulele sau tabletele cu păducel, fiind recomandate una-trei tablete sau capsule pe zi.

Asociat cu alte plante

Păducelul poate fi utilizat şi în combinaţie cu alte plante. Pentru tratarea sindromului Raynaud, a hipertensiunii arteriale şi a insuficienţei circulatorii, păducelul poate fi asociat cu coada calului, talpa gâştei, traista ciobanului, vâscul, valeriana.

Pentru tratarea anginei pectorale, păducelul poate fi asociat cu cimbrişorul, coada racului, talpa gâştei, valeriana. Toate acestea sunt administrate sub formă de infuzii, din care se pot bea trei-patru căni pe parcursul întregii zile. Persoanelor nervoase, irascibile le este recomandată o cană de ceai seara pentru calmare şi un somn liniştit.

RECOMANDARE. "Este bine ca tratamentul cu păducel să fie realizat sub supravegherea medicului", atenţionează dr Cristina Bălănescu. Oricum, administrarea păducelului trebuie făcută în paralel cu tratamentul de bază prescris de medicul cardiolog.

CALMANT. Păducelul este cunoscut şi pentru efectele sale calmante, fiind folosit în tratarea insomniei. De aceea este recomandat cu precădere persoanelor cardiace care au nevoie de un somn liniştit şi odihnitor. Un alt beneficiu al acestei plante este reducerea nivelului de colesterol.

UZ EXTERN. Păducelul are un rol important nu numai în utilizarea internă, ci şi în cea externă. Această plantă este folosită în cazul bolilor de piele. "Se efectuează băi de picioare cu decoct de păducel. Astfel sunt tratate bătăturile", menţionează dr Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare paducelul