x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Păr arămiu, cu frunze de nuc

Păr arămiu, cu frunze de nuc

18 Sep 2007   •   00:00

Vreţi ca părul dumneavoastră să capete o nuanţă arămie naturală? Aveţi nevoie de doar 100 g frunze de nuc. Decoctul din frunze de nuc asigură o colorare naturală a părului.

Vreţi ca părul dumneavoastră să capete o nuanţă arămie naturală? Aveţi nevoie de doar 100 g frunze de nuc. Decoctul din frunze de nuc asigură o colorare naturală a părului. Părul astfel vopsit işi păstrează strălucirea şi nici nu se usucă, aşa cum se intămplă uneori in cazul produselor chimice. Pentru decoct avem nevoie de 100 g de frunze de nuc sau de coajă de nuci verzi, care se fierb intr-un litru de apă. După răcire se tamponează părul. Trebuie să avem grijă să nu atingem pielea capului, puterea de colorare a decoctului din frunze de nuc este foarte mare şi pot rămăne pete.

Acţiune regeneratoare

Frunzele de nuc conţin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le conferă proprietăţi terapeutice deosebite. "Infuziile din frunze de nuc au acţiune antiseptică, emolientă şi regeneratoare asupra părului. De aceea, sunt recomandate pentru intărirea firului de păr şi pentru prevenirea căderii părului. De asemenea, frunzele de nuc au proprietăţi astringente, fiindu-le de folos in special persoanelor cu părul gras sau tendinţă de ingrăşare a firului de păr", arată dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă in apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie.

Infuzii

Infuzia se pregăteşte din 500 g frunze la 1-2 litri de apă, se adaugă in apa de baie sau se foloseşte pentru clătirea părului. Frunzele folosite la infuzie trebuie uscate la soare. Numai cele care rămăn verzi după uscare işi păstrează proprietăţile şi le putem utiliza la prepararea infuziei. Unele persoane fac frecvent eczeme la rădăcina părului. Altor persoane mătreaţa le provoacă măncărimi şi exfolierea pielii capului. Toate aceste probleme pot fi rezolvate dacă ne spălăm părul cu infuzie din frunze de nuc. In aceste cazuri, infuzia trebuie folosită zece zile la rănd.

Atenţie la supradozare!

Specialistul nostru dr Larisa Ionescu-Călineşti ne atrage atenţia să respectăm cu stricteţe dozele de frunze de nuc. In cazul supradozării, frunzele de nuc pot provoca deshidratarea părului şi a pielii din cauza substanţelor astringente. Frunzele de nuc sunt folosite şi pentru ingrijirea pielii datorită proprietăţilor tonice, antiseptice, cicatrizante. In afecţiunile cutanate (eczeme, degerături), infuziile concentrate favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor. De asemenea, frunzele de nuc sunt indicate şi in uz intern, deoarece au proprietăţi depurative, hipoglicemiante, vermifuge, antihemoragice.

RODIILE. Aceste fructe au proprietăţi asemănătoare frunzelor de nuc. In cosmetica populară, sucul de rodii este utilizat deopotrivă pentru ingrijirea părului, căt şi pentru ingrijirea pielii, avănd efecte astringente, antibacteriene, antiinflamatoare. Masarea rădăcinilor părului cu un amestec de suc de rodii şi suc de lămăie menţine strălucirea naturală a părului.

×
Subiecte în articol: parului frunze terapii complementare