x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pepenele protejează rinichii

Pepenele protejează rinichii

01 Sep 2009   •   00:00
Pepenele protejează rinichii
Sursa foto: /Stockexpert

Gustul dulce îl recomandă ca fructul sezonului. Însă, pe cât este de delicios, pe atât este de bun pentru sănătate. Pepenele verde, căci despre el este vorba, conţine multă apă şi elemente nutritive care ajută la buna funcţionare a rinichilor.



Conţinutul mare de apă, de aproximativ 90%, facilitează diureza, ceea ce ajută la buna funcţionare a rinichilor. Totodată, este folositor pentru reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, scăzând astfel şi riscul producerii de calculi renali.

DETOXIFIAŢI-VĂ ORGANISMUL!
Pepenii sunt un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece celuloza conţinută de aceştia controlează senzaţia de foame. Tocmai de aceea, dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă curele periodice cu pepene verde. O astfel de cură trebuie urmată 1-2 zile, iar în această perioadă nu se va consuma nici un alt aliment. Pepenele verde curăţă organismul, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat.

Mineralele (sodiu, potasiu) şi vitamina B6 contribuie la menţinerea sănătăţii creierului şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. Pepenele verde conţine şi substanţe cu efect antioxidant - vitamina C, betacaroten, licopen - care previn bolile de inimă, cancerul şi alte afecţiuni cronice. Specialistul nostru atrage atenţia că pepenele verde nu este recomandat diabeticilor din cauza conţinutului de fructoză. În schimb, bolnavilor de hepatită cronică le este recomandat, întrucât fructoza hrăneşte ficatul.

COSMETIC NATURAL
Pepenele verde se foloseşte şi în cosmetică, sub formă de măşti. Masca se prepară prin zdrobirea miezului până la obţinerea unei paste omogene, care se aplică direct pe faţă şi pe gât. Este recomandată mai ales persoanelor care au tenul deshidratat. Masca se va menţine 10-15 minute după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Efectul de tonifiere al pielii se obţine şi prin masajul cu uleiul obţinut din sâmburii de pepene. "Dar pentru că acest ulei se prepară greu, există şi o variantă mai uşoară. În 100 ml de ulei de măsline se adaugă câţiva sâmburi de pepene, cu care ulterior se va masa pielea. Se va îndepărta cu apă călduţă", precizează dr Cristina Bălănescu.
Aplicaţii pe piele se pot face şi cu coajă de pepene zdrobită.

×
Subiecte în articol: terapii complementare