x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Piele tanara cu ulei de masline

Piele tanara cu ulei de masline

13 Sep 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Bogat in vitamine, minerale si proteine, uleiul de masline este un foarte bun mijloc de intretinere cosmetica. Datorita proprietatilor sale fortifiante si emoliente, uleiul de masline este folosit pentru ingrijirea tenului, mainilor, unghiilor si parului. "Uleiul de masline se afla in componenta unor creme sau lotiuni cu putere mare de hidratare. Prin continutul ridicat de acizi grasi omega 3 si omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda, fiind recomandat in special persoanelor care au pielea uscata fie din cauza consumului insuficient de lichide, fie din cauza expunerilor prelungite la soare sau a carentelor vitaminice. In aceste cazuri este sanatos sa se maseze pielea atat cu preparate cosmetice care contin ulei de masline, cat si cu uleiul ca atare", ne sfatuieste dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Ten deshidratat

Foarte multe femei au pielea uscata, dar nu iau masuri decat atunci cand deshidratarea este profunda, cand tenul, mainile sau calcaiele incep sa se cojeasca. Vitaminele A, E, polifenolii – substante cu proprietati antioxidante – determina folosirea uleiului de masline pentru regenerarea pielii. Acesta patrunde in piele si o mentine neteda, suplineste lipsa de colagen si de proteine. In cazul tenului obosit, uscat, uleiul se foloseste sub forma de comprese caldute pe pometi, pe frunte sau tample. Dupa cateva minute, compresele se inlatura si se clateste fata cu apa calduta. Sunt suficiente cateva asemenea proceduri pentru ca tenul sa isi recapete stralucirea. Uleiul inmoaie pielea, hidrateaza, regenereaza si ajuta la indepartarea impuritatilor.

Pentru ca frigul sau caldura, poluarea, stresul si oboseala isi lasa amprenta asupra tenului, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu ne recomanda masarea tenului cu ulei de masline zilnic, timp de doua-trei saptamani, pana cand pielea incepe sa isi recapete aspectul catifelat. Dupa aceea, uleiul poate fi folosit ca tratament de intretinere – o data la doua zile. Fiind un puternic hidratant, uleiul poate inlocui foarte bine crema de corp la persoanele cu piele uscata. In aceste cazuri, ungeti-va cu ulei in fiecare seara dupa baie.

Creme antirid

Tenul ridat, imbatranit se caracterizeaza printr-o scadere a hidratarii si prin nevoia de vitamine, la palpare, pielea fiind iritata si lipsita de elasticitate. Aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul uleiului de masline sau al mastilor cosmetice in care se adauga ulei. In acest mod, vitaminelor A si E, continute de ulei, li se adauga substantele nutritive din plante. Fiecare dintre noi isi poate pregati in casa o crema cu proprietati emoliente si hidratante din ulei de masline si diferite plante – flori de galbenele, pelin, coada-soricelului, patlagina. Plantele se fierb la foc mic in ulei de masline si ceara de albine. Amestecul se strecoara cand este fierbinte, iar dupa ce s-a racit, poate fi folosit ca o crema hidratanta, o data la doua zile.

Pentru tenul ridat si uscat este recomandata o masca dintr-un ou crud batut bine, o lingura cu miere si o lingura cu ulei de masline. In acest amestec se poate adauga si putin suc de fructe sau legume – lamaie, pepene, morcovi, castraveti. Masca se aplica pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Se repeta de trei ori pe saptamana. Efect de intinerire a tenului si de netezire a ridurilor are si masca din ulei de masline amestecat cu tarate, care se aplica in acelasi mod.

Maini si unghii

Pentru maini si unghii, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda aceleasi retete ca si pentru ingrijirea tenului. Pentru intretinere este suficienta masarea mainilor cu cremele pe baza de ulei de masline o data la doua zile. De asemenea, dupa ce ati terminat de spalat vasele, este bine sa va masati mainile si unghiile cu putin ulei de masline. Iar daca vreti sa aveti unghii tari, tineti-le cateva minute in ulei caldut.

MASTI. Pentru netezirea ridurilor si intarirea musculaturii fetei sunt recomandate mastile cu argila si ulei de masline. Aceste masti au efect de remineralizare, revigorare asupra tenului obosit. Vitaminele si mineralele continute de ulei si argila patrund prin pori, imbunatatind circulatia sangvina la nivelul fetei. Pentru tonifierea tenului se amesteca o lingura cu ulei de masline si suc de castravete. Se adauga argila pana se obtine o pasta care se aplica pe fata in strat subtire timp de 20-30 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Daca tenul este foarte uscat, doza de ulei poate fi marita. Pentru hidratare, uleiul de masline se poate combina cu argila si galbenus de ou. Pentru ca mastile sa isi faca efectul, trebuie repetate o data la doua zile.

PAR. Uleiul de masline confera stralucire parului uscat si deteriorat. Pentru acest tip de par este indicata o masca hidratanta pregatita dintr-un galbenus de ou si o lingura cu ulei de masline. Parul se maseaza cu acest amestec cu 20 de minute inainte de baie. Uleiul de masline trebuie folosit insa in cantitati mai mici, pentru ca in exces poate provoca o usoara ingrasare a parului.

CALCAIE. Pielea din zona calcaielor este de cele mai multe ori groasa, uscata, aspra la pipait sau crapata. Compresele sau cremele cu ulei de masline hidrateaza si inmoaie stratul cornos de pe calcai. Ar fi bine ca in crema cu ulei de masline sa fie adaugate si galbenele, care sunt cunoscute pentru proprietatile lor cicatrizante si emoliente.

STIATI CA
  • Uleiul obtinut prin presarea la rece a maslinelor ajunse la maturitate este cel mai bun, deoarece in acest mod se pastreaza gustul si aroma maslinelor.
  • Folosit in alimentatie, uleiul de masline previne ateroscleroza, cardiopatia ischemica precum si cresterea nivelului de colesterol in sange.
  • Studii recente efectuate la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia) au aratat ca uleiul de masline are proprietati antiinflamatorii. Astfel, o doza zilnica de 50 de grame de ulei proaspat este echivalenta cu aproape 10% din doza de ibuprofen recomandata pentru calmarea durerii la adulti.
  • Probabilitatea de a suferi de cancer mamar este mai scazuta cu 40% la femeile care includ in regimul alimentar uleiul de masline.
  • ×