x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pisica mă tratează de depresie

Pisica mă tratează de depresie

de Andrada Floria    |    08 Iul 2008   •   00:00

Le vedem la petshop sau pe stradă, zgribulite de frig. Ne îndrăgostim pe loc de ele şi le luăm acasă. Avem grijă de ele, le hrănim, ne jucăm cu ele şi, în scurt timp, animalele de companie ajung să facă parte din familia noastră şi nu ne mai putem imagina cum ar fi viaţa fără căţelul, pisica sau papagalul nostru.



Le vedem la petshop sau pe stradă, zgribulite de frig. Ne îndrăgostim pe loc de ele şi le luăm acasă. Avem grijă de ele, le hrănim, ne jucăm cu ele şi, în scurt timp, animalele de companie ajung să facă parte din familia noastră şi nu ne mai putem imagina cum ar fi viaţa fără căţelul, pisica sau papagalul nostru. Se spune despre pisici că au capacitatea de a capta energiile negative din casă şi de a emana energie pozitivă. Iar despre cîini, că ne sînt fideli toată viaţa. Dar sănătatea noastră are de cîştigat de pe urma animalelor de companie? Ne răspund la această întrebare medicii veterinari Cristian Bădineci şi Cristian Enciu de la clinica veterinară Crystal Vet.

"O dată cu adoptarea unui animal de companie, viaţa noastră se poate schimba aproape complet. Am întîlnit oameni alcoolici care, după ce şi-au luat un căţel sau o pisică, au început să bea din ce în ce mai puţin şi să devină mai responsabili. Am văzut, de asemenea, bărbaţi lipsiţi de sentimente şi introvertiţi care, după ce familia a adoptat o pisică, au devenit mai afectuoşi şi mai comunicativi", dezvăluie specialiştii.

Adio gîndurilor negative!

O serie de studii realizate în Statele Unite ale Americii arată că persoanele cu o formă uşoară de depresie, care adoptă un animal de companie, de preferat un căţel sau o pisică, prezintă o calmare vizibilă a simptomelor depresive. "Acest lucru se poate explica prin faptul că animalele de companie ne distrag atenţia de la gîndurile negative. Trebuie să scoatem cîinele la plimbare, să hrănim pisica, să o mîngîiem, să o ducem la veterinar... Şi astfel avem o preocupare extrem de plăcută, care ne uşurează simptomele stărilor depresive. Ba mai mult, animalele de companie răspund tuturor eforturilor noastre cu foarte multă dragoste. Ceea ce ne îmbunătăţeşte imediat starea de spirit", explică specialiştii noştri. Însă nu doar pisicile şi cîinii ne alină stările depresive. Putem să adoptăm şi un hamster, un papagal, un porcuşor de Guineea sau un iepuraş, dacă simţim că ni se potrivesc mai bine.

TERAPIE. Un psiholog din New York, Boris Levinson, a fost primul care a utilizat în schemele sale de tratament terapia cu animale. În 1962, Levinson trata un băieţel cu tulburări comportamentale, introvertit şi instabil din punct de vedere emoţional. Multă vreme, tratamentul nu şi-a făcut efectul. Pînă în momentul cînd Levinson i-a spus copilului să vină la şedinţele de terapie împreună cu animalul lui de companie.

×
Subiecte în articol: companie terapii complementare