x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante antidepresie

Plante antidepresie

de Gina Matei    |    14 Feb 2011   •   15:54
Plante antidepresie
Sursa foto: /Thinkstock

151811-04-17-sante-24.jpgCeaiurile din plante pot trata formele uşoare de depresie. „Cu ajutorul ceaiurilor se înregistrează o ameliorare a simptomelor bolii, nu se tratează boala în sine”, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare.

 

 

 

Infuziile contra simptomelor uşoare
De regulă, în tratarea cu produse naturale a depresiei se folosesc ceaiuri care calmează, care conferă o stare de bine. Dintre acestea, levănţica este prima recomandare a specialistului nostru. Reţeta e simplă: se infuzează o lingură de plantă la 250 ml de apă şi se bea o cană pe zi, de preferat după amiaza sau seara.
Efect de calmare are şi infuzia din valeriană. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de o lingură de flori şi 250 ml de apă. Seara, se bea o cană de ceai. Valeriana se poate administra şi sub formă de tinctură: 15 picături de trei ori pe zi, dizolvate  în apă plată sau în ceai.
În acelaşi scop se poate utiliza şi ma­ceratul de obligeană, care se obţine astfel: o linguriţă de rădăcină de obli­geană în 200 ml de apă se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Această cantitate se bea pe parcursul întregii zile, în trei reprize.

 

Insomnie
Cele mai multe persoane care suferă de depresie acuză şi insomnii. Aşadar, doctorul Cristina Bălănescu recomandă ceaiurile cu efect dublu: antidepresive şi somnifere naturale.
Sunătoarea are efect calmant, iar prin aceasta asigură şi un somn liniştit.
Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, preparaţi o infuzie dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă şi beţi trei căni pe zi. Există şi o alternativă: administrarea a trei tablete de sunătoare pe zi sau admi­nistrarea a 15 picături de tinctură de trei ori pe zi.

 

Reflexoterapia
Dacă suferiţi de depresie şi sunteţi adeptul terapiilor naturale, specialistul nostru vă recomandă acupunctura sau reflexoterapia. În cazul reflexoterapiei, se vor efectua 10-12 şedinţe zilnic, după care 2-4 luni se vor face câte 2 şedinţe pe săptămână, în funcţie de intensitatea simptomelor pacientului. Ulterior, se va ajunge la o şedinţă săptămânală.
Contra depresiei este recomandat şi ceaiul preparat astfel: se amestecă, în părţi egale, conuri de hamei, păducel, flori de tei, frunze de măceş. Timp de 3 minute se infuzează o lingură din acest amestec la 250 ml de apă. Se strecoară şi se bea o cană de ceai seara.

 

Simptome:
n) oboseala
n) insomnia
n) schimbările de apetit
n)  durerile de cap
n) neliniştea
n) anxietatea

×
Subiecte în articol: terapii complementare