x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante care iti apara ficatul

Plante care iti apara ficatul

23 Mar 2006   •   00:00

Pe vremea bunicii se spunea ca plantele cu flori galbene sunt potrivite pentru tratarea afectiunilor ficatului si a vezicii biliare. In zilele noastre, in cazul afectiunilor hepatice, fitoterapia recomanda tot plantele cu flori galbene – rostopasca, papadie, galbenele, sunatoare. In afara de aceste plante, efect hepatoprotector mai au si armurariul, anghinarea, cicoarea, macesele, ginsengul.

ARMURARIUL, AGENT ANTIINFECTIOS


"Armurariul este cea mai cunoscuta planta folosita in tratamentul bolilor hepatice. S-a dovedit stiintific ca armurariul contine principii active – silimarina – care protejeaza celulele hepatice, blocand intrarea toxinelor si ajutand la eliminarea lor. De asemenea, extractul de armurariu contribuie la regenerarea celulelor hepatice si, in acelasi timp, stimuleaza activitatea vezicii biliare, reducand riscul de formare a calculilor biliari", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie. Studii efectuate in SUA au aratat ca silimarina din semintele de armurariu mareste capacitatea organismului uman, in special a ficatului, de a se apara de infectii. In hepatitele virale, in prima faza, semintele de armurariu se folosesc sub forma de infuzie – pana la 1,5-2 litri pe zi, timp de trei saptamani. Dupa aceasta cura urmeaza o pauza de 15 zile, iar apoi armurariul se administreaza sub forma de pulbere – o lingurita de trei-patru ori pe zi.

DECOCT DE ANGHINARE


O cura cu ceai de cicoare stimuleaza secretia de bila si usureaza activitatea ficatului, mai ales in cazul persoanelor care consuma alcool. Cicoarea se poate folosi sub forma de decoct – doua lingurite de radacini se pun in 200 ml de apa rece, se fierb cinci minute, se bea inainte de masa. In acelasi mod, se folosesc frunzele de anghinare, care au efect hepatoprotector, depurativ si de stimulare a metabolizarii colesterolului in ficat.

"Cei care au probleme cu ficatul trebuie sa urmeze o cura cu plante cu efect vitaminizant si hepatoprotector macar trei luni. Plantele se folosesc sub forma de infuzii, pulbere, capsule sau tincturi. Daca se folosesc tincturile este bine sa aiba un continut mai mic de alcool, pentru ca alcoolul este el insusi un factor iritant pentru ficat. De asemenea, in problemele hepatice este recomandat uleiul volatil de portocal – doua-trei picaturi de trei ori pe zi, in cure de cate zece zile cu pauze de o luna – sau consumul de portocale ca atare", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel.

In cazul hepatitelor, ficatul, "laboratorul central" al organismului, are nevoie de aminoacizi esentiali, de vitamine si minerale pentru a functiona cum trebuie. Surse de nutrienti valorosi in aceste situatii sunt produsele apicole. Laptisorul de matca, polenul ofera organismelor slabite de boala proteine, aminoacizi, vitamine si minerale.

ROSTOPASCA. In asociere cu alte plante (galbenele, cicoare), rostopasca este folosita pentru tratarea afectiunilor hepatice, biliare, renale. Pentru infuzie se pune o lingurita de planta in 250 ml de apa. Dr. Cristina Pavel ne atrage insa atentia sa nu depasim dozele indicate de specialist, pentru ca, din protectoare a ficatului, rostopasca se poate transforma intr-o planta toxica.

PAPADIA. Unul dintre cele mai bune mijloace de eliminare a toxinelor din ficat este sucul din radacini si frunze de papadie. Sucul de papadie contine fier, cupru, potasiu, calciu, vitaminele A, B, C. Are efect puternic tonifiant, curata bila si stimuleaza diureza. In aceleasi scopuri se poate pregati un macerat din radacini de papadie – o lingurita de planta la 250 ml apa rece se lasa la macerat 12 ore.
×
Subiecte în articol: terapii complementare