x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante care taie pofta de tigara

Plante care taie pofta de tigara

00 0000   •   00:00

Ca sa renunti la tigara ai nevoie de multa vointa. Atunci cand vointa pare sa slabeasca poti sa apelezi la un ceai din plante cu proprietati antitabagice. Printre cele mai cunoscute plante care te ajuta sa scapi de viciu se numara pedicuta, obligeana, menta, salvia, podbalul.

"Pedicuta este prima pe lista adjuvantelor interne recomandate celor care vor sa renunte la tigara, dar si la alcool. Pentru infuzie se pune o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat un minut. Daca in cazul mentei, salviei putem consuma chiar si un litru de infuzie pe zi, in cazul pedicutei nu se bea mai mult de o cana zilnic. Daca preferam tinctura de pedicuta, atunci in functie de ce concentratie are alcoolul se administreaza cinci-zece picaturi pe zi. Pentru ca rezultatele sa fie dintre cele mai bune, acest tratament trebuie sa dureze in jur de 30 de zile. Pedicuta trebuie folosita insa cu precautie. Daca sunt depasite dozele prescrise, aceasta planta poate fi toxica", ne atrage atentia dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Infuziile si tinctura de pedicuta sunt contraindicate femeilor gravide, persoanelor suferinde de insuficienta renala cronica.

Obligeana


Proprietati antitabagice are si obligeana. Infuzia din aceasta planta taie pofta de tigara chiar si celor mai inraiti fumatori. Efecte similare are pulberea din obligeana uscata – in doze de cate o jumatate de lingurita, de doua-trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Atunci cand dorinta de a fuma este puternica, specialistii recomanda mestecarea catorva bucatele mici de radacina de obligeana. "Se stie, de asemenea, ca propolisul brut are un gust asemanator cu tutunul. De aceea, mestecati doua-trei bucatele de propolis si veti vedea ca efortul de a lasa pachetul de tigari nedeschis nu mai este chiar atat de mare", arata dr. Cristina Pavel.

STRES. "Majoritatea persoanelor fumeaza din cauza stresului. De aceea, celor care vor sa renunte la tigara trebuie sa le asiguram cumva si confortul psihic, sa le dam niste remedii antistres, niste ceaiuri care sa-i detensioneze. Asemenea proprietati au infuziile din flori de tei, sunatoare, frunze de menta sau salvie", arata dr. Cristina Pavel.

EXPECTORANTE. In perioada in care vreti sa va lasati de fumat, specialistii recomanda folosirea unor plante cu proprietati expectorante – patlagina, podbal, plamanarica, lumanarica. Infuziile sau decocturile din aceste plante favorizeaza curatarea cailor respiratorii. De asemenea, contribuie la calmarea tusei tabagice si la eliminarea secretiilor bronsice.

×
Subiecte în articol: terapii complementare