x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante medicinale contra bufeurilor

Plante medicinale contra bufeurilor

15 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Cel de-al 11-lea congres mondial pe tema menopauzei, care a avut loc la Buenos Aires, Argentina, a constituit o ocazie pentru oamenii de stiinta de a face o enumerare si o evaluare a tratamentelor existente pentru combaterea simptomelor menopauzei. Astfel, numeroase femei, care nu au posibilitatea sau pur si simplu nu vor sa fie supuse unui tratament hormonal, au aflat care sunt celelalte posibilitati pentru a scapa de simptomele neplacute ale instalarii menopauzei.

Dieta


Unul dintre factorii cei mai importanti in combaterea simptomelor menopauzei este dieta. Sunt indicate alimentele care contin fitoestrogeni (estrogeni vegetali), cum ar fi soia sau semintele de in. "Studii comparative realizate pe populatii apartinand culturii asiatice si celei nord-americane au aratat ca femeile care consuma produse din soia de la varste tinere nu au simptome neplacute la menopauza", arata doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar, specialist in medicina interna, cu specializare in apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Se recomanda femeilor care au bufeuri consumul de tofu, lapte de soia, sosuri din soia. In plus, un aport foarte important in usurarea simptomelor de la menopauza il au fructele si legumele, care sunt bogate in fibre alimentare. Cafeaua trebuie inlocuita cu ceaiul verde sau negru. Desi cantitatile mari de alcool au efecte negative asupra organismului femeii trecute de 40 de ani, medicul ii recomanda acesteia consumul unui pahar cu vin, pentru protectia inimii si a vaselor de sange.

Medicul Larisa Ionescu-Calinesti recomanda semintele de luminita de seara, pentru ca au un continut crescut de acid gamalinoleic. "Printre plantele care se pot folosi in casa, sub forma de ceaiuri sau tincturi, un aport de fitoestrogeni au radacina de lemn dulce, lucerna si trifoiul rosu", precizeaza specialistul. Salvia reduce transpiratia excesiva, iar pentru disparitia bufeurilor si a transpiratiei nocturne este indicat un amestec din extract de frunze de salvie si lucerna, cu efect racoritor. Tulburarile emotionale pot fi ameliorate cu extracte de sunatoare, valeriana si hamei.

MEDICATIE. Printre tratamentele alopate care actioneaza importiva aparitiei bufeurilor specifice menopauzei, se numara si medicamente care, de obicei, sunt prescrise in cazul hipertensiunii arteriale, de exemplu, clonidina. Studii experimentale au demonstrat ca acest medicament este foarte eficient pentru a combate bufeurile, dar folosirea sa in mod frecvent ar putea creste riscul aparitiei hipotensiunii si a somnolentei. Din cauza acestor efecte secundare, peste 30% dintre femeile din Statele Unite aleg pentru ameliorarea simptomelor menopauzei tratamentul fitoterapeutic.

FITOESTROGENI. Fitoterapeutii recomanda femeilor care se confrunta cu problemele menopauzei plante ce contin molecule sterolice cu slaba actiune estrogenica. Principalii fitoestrogeni sunt: izoflavonele din soia si alte plante, ligninele, care se gasesc in special in semintele de in, si cumestanii, continuti in concentratie mare de trifoiul rosu.

×
Subiecte în articol: menopauzei terapii complementare