x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante pentru întărirea sistemului imunitar

Plante pentru întărirea sistemului imunitar

de Gina Matei    |    10 Noi 2009   •   00:00
Plante pentru întărirea sistemului imunitar
Sursa foto: /stockxpert

În această perioadă, avem nevoie de un sistem imunitar puternic, pentru a fi feriţi de alergii sau de viroze. Astfel, organismul va funcţiona în parametri normali. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, ne sfătuieşte să apelăm cu încredere la remediile naturiste pentru întărirea sistemului imunitar.

ECHINACEEA, GINSENGUL ŞI LEMNUL-DULCE
Dintre toate remediile naturiste recomandate, echinaceea este în top. "S-au făcut şi studii, care dovedesc efectul benefic al acesteia. S-a constatat că la persoanele care folosesc constant această plantă incidenţa apariţiei gripei poate scădea cu aproximativ 50%", completează specialistul nostru.

Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 900 mg/zi (300 mg administrate de trei ori pe zi). Copiii cu vârste între 6 şi 13 ani pot lua 400 mg/zi. În cazul în care doriţi administrarea acestui produs celor cu vârste mai mici, este indicat să apelaţi la sfatul medicului pediatru. În ceea ce priveşte perioada de administrare, aceasta nu trebuie să depăşească 14 zile, urmate de o pauză de câteva săptămâni.

La fel de eficient este şi ginsengul. Cura cu ginseng este foarte utilă pentru prevenirea răcelilor, a infecţiilor urinare, a pneumoniei, în general a acelor infecţii cauzate şi agravate de frig. Doctorul Cristina Bălănescu recomandă ca acest produs să fie achiziţionat din magazinele şi farmaciile naturiste, unde se găseşte sub formă de comprimate sau de capsule, care se vor administra conform prospectului. O cură cu ginseng pentru prevenirea bolilor infecţioase durează între trei şi şase săptămâni şi se poate relua după o pauză de 12-21 de zile.

Stimulent imunitar este şi lemnul-dulce. Rădăcina acestei plante, administrată intern, creşte cantitatea de anticorpi din salivă, din mucoasa respiratorie şi din cea digestivă, refăcând şi întărind aceste ţesuturi. Lemnul-dulce se dovedeşte util şi atunci când sistemul imunitar se întoarce împotriva noastră, provocând alergii sau boli autoimune, deoarece reglează producţia şi eliberarea de anticorpi şi are efect antiinflamator. Rădăcina se administrează sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriţă, de trei-patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de alte 21 de zile de pauză.

USTUROI
Pentru stimularea imunităţii copilului, puteţi folosi şi usturoiul. Acesta poate fi introdus în dietă chiar de la vârsta de 2 ani. Nu trebuie să vă feriţi de mirosul neplăcut, pentru că tocmai substanţa care conferă acest miros - alicina - este factorul de creştere a imunităţii. În cazul adulţilor, doza minimă recomandată pentru a obţine efecte terapeutice este de trei căţei de usturoi proaspăt pe zi. Este indicat ca această cură să nu dureze mai mult de o săptămână.

×
Subiecte în articol: terapii complementare