x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante pentru o digestie OK

Plante pentru o digestie OK

04 Sep 2007   •   00:00

Oamenii nu abordează acest subiect de ruşine, alţii nu consideră constipaţia o problemă serioasă de sănătate... Ceea ce puţini ştiu este că sănătatea noastră depinde in mare măsură de bunul mers al tranzitului intestinal.

Oamenii nu abordează acest subiect de ruşine, alţii nu consideră constipaţia o problemă serioasă de sănătate... Ceea ce puţini ştiu este că sănătatea noastră depinde in mare măsură de bunul mers al tranzitului intestinal. Căci atunci cănd el este defectuos, disconfortul abdominal este cea mai mică dintre probleme. De la dureri de cap, hemoroizi, obezitate şi pănă la cancer de colon, toate pot fi provocate de aparent banala constipaţie. Putem preveni toate aceste complicaţii printr-o alimentaţie bogată in fibre şi căteva ceaiuri, pe care ni le recomandă dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

Probleme moderate

Remediile naturiste recomandate pentru constipaţii se incadrează in două categorii: unele reglează tranzitul in situaţiile mai puţin severe, in vreme ce altele sunt cu adevărat laxative şi recomandate doar in constipaţiile cronice. Dintre cele care reglează tranzitul intestinal, dr Cristina Bălănescu ne recomandă anghinarea, cu deosebire in constipaţia asociată cu tulburări ale vezicii biliare. Păpădia este un alt remediu util in constipaţii. Din cele două plante se prepară infuzii şi tincturi. Pentru infuzia de anghinare avem nevoie de o linguriţă de plantă la o ceşcuţă (150 ml) de apă. Se administrează cu un sfert de oră inainte de fiecare masă principală. Pentru infuzia de păpădie se foloseşte aceeaşi cantitate de plantă, dar in 250 ml de apă. Se bea o cană după fiecare masă. Tincturile se administrează de trei ori pe zi, intre 25 şi 40 de picături de tinctură, in funcţie de gravitatea constipaţiei.

Rădăcina de lemn-dulce, un alt remediu pentru reglarea tranzitului intestinal, se poate pisa pentru a obţine o pudră, din care se administrează 1-3 grame (maximum jumătate de linguriţă) inainte de fiecare masă. Putem prepara şi decoct, cu o linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă. Se fierbe pănă ce rămăne doar jumătate din cantitatea de lichid (o ceaşcă). Se consumă două-trei ceşti, căte una inainte de mesele principale. Leurda este o altă plantă recunoscută pentru efectul puternic laxativ. Se poate administra sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Se consumă două căni pe zi. Dr Cristina Bălănescu recomandă şi socul in cazul constipaţiilor. Cu o linguriţă de flori la o cană cu apă se poate obţine o infuzie, care se bea seara, inainte de culcare.

Â

Laxative naturale

Cănd constipaţia este cronică vom avea nevoie de plante puternic laxative. In această categorie se incadrează volbura, ceaiul verde şi cruşinul, care se administrează căt mai rar şi numai in cazuri extreme, avertizează dr Cristina Bălănescu. Scoarţa de cruşin se pisează şi se prepară sub formă de decoct, cu o linguriţă de praf la o cană. Se consumă inainte de masa principală. Atenţie! El işi va face efectul in aproximativ patru ore. Din volbură şi ceai verde se prepară tot decoct, cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă.

Pentru constipaţii uşoare, specialistul nostru ne recomandă o infuzie dintr-un amestec de plante: ceai verde, cicoare, leurdă, coada-calului. Se consumă căte o cană in fiecare dimineaţă. Infuzia nu doar că ameliorează tranzitul intestinal, dar are şi un efect antioxidant, datorită ceaiului verde, şi uşor diuretic, prin conţinutul de coada-calului şi cicoare.

DIETĂ. Problemele de tranzit intestinal pot fi adeseori prevenite printr-o dietă adecvată. Multe dintre problemele de tranzit intestinal sunt cauzate de alimentaţia săracă in legume şi fructe. Ele sunt bogate in fibre, care nu se digeră şi menţin apa in intestin şi colon, ceea ce impiedică apariţia constipaţiei. Dr Cristina Bălănescu recomandă consumul de fructe dimineaţa, in mod deosebit kiwi, care ajută la digestie atăt prin fibrele din pulpa fructului, căt şi prin seminţe. Cerealele, şi ele bogate in fibre, sunt absolut necesare persoanelor care suferă de constipaţie. Sunt de preferat cele simple, precum tărăţele de grău, de secară, fără arome şi conservanţi.

MERE, SEMINŢE. Un rol foarte bun in refacerea echilibrului intestinal il au produsele apicole. Cei care au probleme de acest gen trebuie să ia o lingură cu miere de albine in fiecare dimineaţă, cu un pahar cu apă, dar neapărat inainte de micul dejun. Dr Cristina Bălănescu ne mai recomandă seminţele de dovleac, de floarea-soarelui sau de in. La fel ca şi mierea, seminţele se administrează dimineaţa: căte o lingură, zilnic, inainte de micul dejun.

×