x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare PREMIERĂ/Clujenii au magazin bio

PREMIERĂ/Clujenii au magazin bio

de Lacrima Andreica    |    09 Dec 2008   •   00:00

Primii agricultori eco şi primele instituţii de certificare bio din România au apărut la Cluj în urmă cu peste 12 ani. Dar abia acum Clujul are un magazin cu produse bio.

Gospodarul bio sibian Gheorghe Novac aduce pe piaţa clujană cu legume şi plante aromatice

Acest magazin se numeşte “Coşul Verde” şi este situat pe strada Sextil Puşcariu nr. 1-3. Deşi în zona Clujului sunt înregistraţi mulţi fermieri bio, în noul magazin se găsesc în principal roadele agricultorilor eco din Sibiu (reuniţi în Cooperativa BioCoop) şi produse din Ungaria sau din Marea Britanie, în cazul cosmeticelor. Explicaţia este simplă: tot ce produc în prezent agricultorii eco clujeni, în special cereale şi fructe, ia imediat drumul exportului, pentru că lipseşte procesarea. 

PRODUCĂTORII BIO AUTOHTONI PIERD PIAŢĂ LA EI ACASĂ
Sorana Olaru, unul dintre managerii magazinului bio din Cluj, spune că cel mai greu i-a fost să găsească producătorii în România, să-i identifice şi să ajungă la ei, în timp ce în Ungaria a fost suficient să participe la un festival bio şi a găsit nu doar oamenii dornici să-şi exporte produsele certificate, dar a găsit şi liste de produse de unde să aleagă. Aşa se face că 50% dintre produsele pe care clujenii le regăsesc pe rafturile magazinului provin din Hajduszboszlo. Şi cu toate că avem destui producători bio şi în România, majoritatea nu pot avea acces la un astfel de punct de desfacere – tip magazin – pentru că nu au noţiuni despre ceea ce înseamnă linii de îmbuteliere şi procesare, norme europene în procesarea produselor bio, etichete la standarde europene şi nici autorizaţii. Practic le lipseşte veriga de legătură între roadele din câmp şi magazin: procesarea.

PIAŢA INTERNĂ “PAPĂ-TOT”
La nivel de produse alimentare bio finite, piaţa internă are o cerere care depăşeşte cu mult resursele producătorilor. “Eu nu pot produce cât mi se cere la vânzare pe piaţa internă, nici vorbă să îmi pot permite să şi export. Târgurile din Bucureşti au fost mană cerească pentru mine. Aşa am găsit clienţi-restaurante. E drept că şefii bucătari nu sunt români, după cum nici managerii nu sunt români. Sunt italieni şi francezi. Acum livrez ierburi aromatice şi legume către două restaurante şi două pizzerii”, explică Gheorghe Novac, producător bio de plante aromatice şi legume din Şeica Mare. Novac este unul din cei 15 producători în sistem bio sibieni reuniţi în cooperativa BioCoop, care livrează marfă în magazinul din Cluj. La nivelul cooperativei sunt produse anual circa 3 tone de brânzeturi şi cam tot atât legume şi plante aromatice bio. Membrii BioCoop râd atunci când aud de criza financiară mondială şi spun că pentru ei anul 2009 va aduce o creştere de piaţă de 20% în condiţiile în care nu au primit vreo subvenţie în ultimii doi ani şi piaţa românească este invadată cu produse din import.

SUPĂRAŢI PE SISTEM
Marea frustrare a cooperatiştilor “pe sistem bio” este în primul rând legislaţia contradictorie care, spun ei, blochează efectiv piaţa şi organizarea acesteia. “Dacă vreau să intru pe magazine, am nevoie de aprobări de la ANSV până la acte de firmă şi asta cu toate că funcţionez într-o cooperaţie. Dacă vreau să intru în piaţă, o iau de la capăt şi am nevoie de cu totul alte formulare şi formalităţi. Ar trebui să stau toată ziua să tot completez hârtii. Nu pricep de ce nu poate fi valabilă certificarea bio pe care o primesc oricum, sau măcar cea pe care ţi-o dă ANSV-ul?”, protestează Laszlo Kovacs, un alt membru al BioCoop prezent cu mărfuri în primul magazin bio din Cluj. Nu scapă din vedere eroarea pe care a făcut-o acelaşi legiuitor când a stabilit că produsele din gospodărie pot fi vândute doar pe piaţa locală şi asta în condiţiile în care de cele mai multe ori distanţa dintre ferme şi cea mai apropiată piaţă depăşea distanţa prevăzută de lege.

Şi problemele nu se sfârşesc aici: “Apropo de intrarea în hypermarketuri, este imposibil. Produsul bio are un termen de valabilitate redus. Ori un produs care nu a fost crescut cu chimicale şi este cules la timp nu rezistă la condiţiile de comercializare în hypermarketuri. Cât despre standurile speciale pentru produsele bio, ei bine, sunt inexistente. Nu ne putem permite să le cumpărăm”, spune Kovacs.

×
Subiecte în articol: magazin piata bio