x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii naturiste pentru sindromul premenstrual

Remedii naturiste pentru sindromul premenstrual

de Gina Matei    |    26 Ian 2010   •   00:00
Remedii naturiste pentru sindromul premenstrual
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Din păcate, foarte multe femei se confruntă cu sindromul premenstrual. "Spunem din păcate pentru că sindromul premenstrual desemnează ansamblul de simptome fizice, emoţionale şi psihologice apărute cu 10-15 zile înainte de declanşarea sângerării menstruale, simptome deloc confortabile", precizează Eugenia Pătru, medic primar medicină generală.

Simptomele pot fi de ordin afectiv: iritabilitate, furie, depresie; de ordin somatic: balonări, dureri la nivelul sânilor, bufeuri, insomnii, cefalee, oboseală excesivă; de ordin cognitiv: confuzie, dificultăţi de concentrare; de ordin comportamental: închidere în sine, certuri frecvente şi discutarea în contradictoriu.

"De cele mai multe ori, femeile vin la cabinet acuzând umflături în zona mâinilor şi a picioarelor. Mai sunt şi cazuri în care durerile de spate şi cele pelviene le trimit pe femei la doctor. În aceste cazuri, de cele mai multe ori, este vorba de sindromul premenstrual. Acestea sunt simptomele frecvente pe care le-am întâlnit la pacientele cu sindrom premenstrual", menţionează doctor Eugenia Pătru.

Acestor femei le este recomandat să consulte medicul, care, apoi, decide tratamentul. În funcţie de simptom, li se va administra calciu, magneziu, antiinflamatoare, supozitoare, diuretice.
Pentru ameliorarea simptomelor se poate face apel şi la tratamentele naturiste. Care sunt acestea ne spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

Gemoderivatele îşi dovedesc eficienţa şi în această situaţie. Din amestecul obţinut din mlădiţe de zmeură, coacăz şi arin se administrează câte 50 de picături pe zi. "Atenţie! Reţeta se particularizează. Sunt femei cărora li se vor administra cele 50 de picături într-o singură doză, dar sunt şi femei cărora li se vor administra de 3 ori pe zi", atrage atenţia specialistul nostru.

Cu acelaşi scop, se poate prepara infuzia din creţuşcă, cu o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Se recomandă o cură cu această plantă. În acest caz, se vor consuma două căni pe zi, timp de 21 de zile pe lună.

Ceaiurile de coada racului şi cerenţel calmează simptomele sindromului premenstrual.
Doctorul Cristina Bălănescu le sfătuieşte pe acele femei care se confruntă cu această problemă să recurgă cu încredere la acupunctură. Se vor realiza câte 10 şedinţe, apoi o şedinţă la 28 de zile. Specialistul nostru garantează obţinerea unor rezultate bune.

SFATURI
Respectarea meselor principale vă feresc de nervozitate şi oboseală. Cantitatea de acizi graşi, magneziu, fier, zinc, vitaminele E şi B poate fi mărită dacă mâncăm periodic nuci, fasole, seminţe de floarea-soarelui, fructe, legume şi peşte. Reduceţi consumul de cafea, alcool şi nicotină.

×
Subiecte în articol: terapii complementare