x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii naturiste pentru tratarea guturaiului

Remedii naturiste pentru tratarea guturaiului

de Gina Matei    |    17 Noi 2009   •   00:00
Remedii naturiste pentru tratarea guturaiului
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Guturaiul este asociat cu scurgeri nazale, dureri de cap, musculare şi în gât. Pentru toate aceste simptome, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă extracte din plante şi ceaiuri.



Pentru rinoree, specialistul nostru indică serul fiziologic. Acesta poate fi achiziţionat din farmacii, dar poate fi preparat şi acasă. Este nevoie de un gram de sare grunjoasă, neagră şi 100 ml de apă. Bolnavul trebuie să îşi administreze câte o picătură în fiecare nară, de trei ori pe zi, pe parcursul a patru-cinci zile.

Guturaiul poate fi însoţit de tuse. În acest caz, este recomandată infuzia de cimbru sau cimbrişor. O lingură cu plantă se lasă 10 minute la infuzat în 250 ml de apă de fiert. Se consumă două căni pe zi, dimineaţa şi seara. "Este foarte important să se bea seara din această infuzie, pentru că are efectul de a calma tusea, iar pacientul se poate ohihni", menţionează medicul Cristina Bălănescu.

Uneori, guturaiul este însoţit de stări de greaţă şi vărsături. Situaţie în care puteţi încerca infuzia de ţintaură, preparată dintr-o lingură cu plantă şi 250 ml de apă. Se infuzează 20 de minute şi se consumă trei-patru căni pe zi. Infuzia se bea rece. 

Decoctul de salcie ameliorează simptomele guturaiului. Acesta se prepară dintr-o lingură cu scoarţă de salcie mărunţită şi 250 ml de apă. Se ia câte o linguriţă pe oră, până la terminarea decoctului. Acesta nu se bea niciodată pe stomacul gol, pentru că salcia conţine acid salicilic.

Efect benefic are şi infuzia de busuioc. O lingură cu pulbere şi 250 ml de apă fiartă. Se infuzează 15 minute şi se consumă trei căni pe zi, îndulcite cu miere.

Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu pedicuţă sau cu creasta cocoşului. Oricare dintre aceste plante uscate se aşază între două bucăţi de tifon, apoi se pun comprese deasupra aburilor provenind de la apă fierbinte, astfel încât planta să se umezească. Compresele se aplică pe frunte şi pe tâmple timp de 15 minute.

Şi pentru durerile musculare există remedii naturiste! Astfel, specialistul nostru recomandă masajul cu un ulei ce poate fi preparat cu uşurinţă şi în casă. Se prepară un amestec din 100 ml de ulei de măsline extravirgin, 15 picături de ulei de lavandă şi o linguriţă cu ulei de sunătoare. Masajul poate fi înlocuit cu aplicaţii de ulei, efectuate pe zone mai restrânse: ceafă, braţe şi atât cât putem atinge din spate.

Alte soluţii
Încă de la primele simptome ale guturaiului trebuie luate măsuri. Astfel, se înmoaie o bucată de vată în bitter suedez, se pune sub nas şi se inspiră puternic de mai multe ori. Vaporii de bitter suedez uşurează respiraţia.

Specialistul nostru recomandă şi băile cu apă fierbinte la picioare. Durata băilor este de 10 minute. După efectuarea acestor băi, picioarele se pot frecţiona cu oţet de mere. Se pun şosete groase şi se lasă 30 de minute.

Eficiente sunt şi inhalaţiile cu uleiurile aromate. Dintre acestea, cimbrul, ienupărul, eucaliptul şi menta sunt cele mai indicate.

RECOMANDARE. De cele mai multe ori, guturaiul este însoţit de creşterea temperaturii corpului, ceea ce provoacă pierderea multor lichide prin transpiraţie sau prin urinare. Medicul Cristina Bălănescu recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichide, mai ales sub formă de ceai.

×
Subiecte în articol: terapii complementare