x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii naturale pentru înţepăturile de ţânţari

Remedii naturale pentru înţepăturile de ţânţari

15 Iul 2019   •   20:30
Remedii naturale pentru înţepăturile de ţânţari

Pe timpul verii, înţepăturile de ţânţar sunt inevitabile, mai ales când petrecem mult timp în natură. Muşcăturile lasă în urmă zone iritate, roşii şi o senzaţie de mâncărime care poate să-ţi îţi strice buna dispoziţie.

Pentru a extrage sângele, tânţarul injecteză o cantitate mică de salivă, cu rol anticoagulant. Această salivă provoacă mâncărimi şi durere.  Dacă vrei un rezultat imediat, încearcă o cremă cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea locală şi calmarea reacţiilor organismului. Încercaţi pe cât e posibil să păstraţi locul în care aţi fost muşcat curat pentru a evita apariţia infecţiilor. Pentru a calma mâncărimea se poate folosi un unguent cu hidrocortizon sau un alt unguent cu efect antipruriginos.

Leacuri naturale

Aloe vera este cunoscută pentru efectele sale în calmante şi pentru faptul că tratează diversele probleme ale pielii. Acesta plantă are proprietăţi antiinflamatorii şi poate calma senzaţia de mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari imediat. Poţi folosi un gel natural care trebuie păstrat în frigider, dar şi sucul natural obţinut prin zdrobirea unei frunze.

Busuioc şi oţetul fac minuni

Busuiocul ameliorează mâncărimea. Zdrobeşte câteva frunze de busuioc şi aplică-le pe zona afectată. Acesta are proprietăţi antiinflamatorii şi poate calma pielea. Datorită acidităţii sale, oţetul reprezinta o soluţie . Cea mai bună alegere este cel de mere deoarece acesta este mai puţin acid şi nu afectează pH-ul natural al pielii. Poţi dilua oţetul cu apă şi aplica această soluţie pe înţepături. Poţi adăuga 2-3 câni de oţet şi în apa de baie.

Cum îi ţii la distanţă

Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din SUA a aprobat uleiul esenţial de eucalipt ca remediu anti-ţânţari. Un studiu recept a arătat că un mix care conţinea 32% ulei de eucalipt a oferit protecţie în proporţie de 95% împotriva ţânţarilor timp de 3 ore. Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să fie atente. Nu se recomandă aplicarea uleiului direct pe piele, ci după ce l-aţi diluat cu apă sau a fost combinat cu alte uleiuri vegetale precum cel de migdale sau de jojoba.

 

Florile de lavandă produc un ulei care poate ţine ţânţarii la distanţă. Chiar şi un simplu buchet de lavandă aşezat pe noptieră poate fi de ajutor.

×